| 22:59 | Bert Mateboer

Zelfrijdende auto: verre toekomstmuziek

Het duurt mogelijk nog tientallen jaren voordat auto’s in alle omstandigheden volledig automatisch rijden. Dat blijkt uit de publicatie Veiligonderwegmetdeauto.nl van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in samenwerking met RAI Vereniging. De introductie van volledig zelfrijdende auto’s is gecompliceerd door onder meer onvoorspelbaar menselijk gedrag. Dat vraagt meer ontwikkelingstijd en ruimte om veilig te testen.

Als je de berichten van de techneuten van auto- en truckfabrikanten maf geloven, zal de introductie van de volledig autonoom rijdende auto of truck niet meer lang op zich laten wachten. Maar de SWOV is veel voorzichtiger: het duurt mogelijk nog tientallen jaren voordat auto’s in alle omstandigheden volledig zelfstandig kunnen rijden. Uit de publicatie van SWOV en RAI Vereniging blijkt dat vooral de complexiteit van menselijk gedrag de overgang naar volledige autonomie bemoeilijkt.

Nog verre stip aan de horizon

De SWOV wijst erop dat er in de verschillende overgangs- en ontwikkelingsfasen naar volledig geautomatiseerde auto’s nieuwe problemen ontstaan. Denk aan de interactie met het ‘traditionele verkeer’ en de huidige infrastructuur, privacy, wetgeving, cyber security en beperkingen van het systeem onder bepaalde (weers)condities.
Het valt te verwachten dat de komende jaren tal van nieuwe geavanceerde deelsystemen worden ontwikkeld die de bestuurder ondersteunen en de veiligheid van autorijden verder verhogen. Maar de volledig zelfstandig rijdende auto is volgens SWOV en RAI nog een verre stip aan de horizon.

Terug naar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie