Vögel Transporte
| 15:41 | Arjan Olsthoorn

Woonachtig in Nederland, werkzaam in Oostenrijk bij Vögel

Daan Rosema (23) woont in Winschoten, maar is al bijna een halfjaar in dienst bij het Oostenrijkse transportbedrijf Vögel Transporte. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Lees zijn hele verhaal nu, in Truckstar 6!

Mijn avontuur bij het Oostenrijkse Vögel Transporte startte in de herfst van 2019 op een blauwe DAF XF. Inmiddels is die auto op mijn eigen verzoek verruild voor een rode Volvo FH. Ik heb destijds mijn rijbewijzen met een Volvo gehaald en ik ben wel fan van dat merk. Toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik mijn baas gevraagd of ik die DAF niet mocht omruilen voor een Volvo. Vögel heeft een wagenpark van meer dan 300 trucks van diverse merken, waardoor hij aan dat verzoek wel gehoor wilde geven. Nu maak ik dus mijn kilometers door Europa met een FH 500. In het weekend gaat hij mee naar huis in Winschoten. De planning zorgt ervoor dat ik de week begin met laden of lossen op één van de adressen die Vögel in Nederland aandoet en er ook weer eindig. Zo kan ik met mijn vriendin in Nederland blijven wonen.

Vögel

De Volvo’s van Nederlandse chauffeurs Daan en Niels.

Oostenrijks avontuur
Hoe ik bij Vögel Transporte verzeild ben geraakt? In mijn jeugd kwam ik met mijn ouders minimaal één keer per jaar in het dorpje Au, Dat ligt in het Bregenzerwald in Oostenrijk. Het Bundesland Vorarlberg is voor mij dus al als een soort van thuiskomen. Destijds zag ik op de Duitse A7 en A96 richting Bregenz al heel vaak de trucks van Vögel rijden. Die vond ik prachtig om te zien en toen al kreeg ik de gedachte dat ik daar in de toekomst wel wilde gaan werken. Na het behalen van alle papieren en rijbewijzen volgden verschillende bedrijven, waar ik meer ervaring opdeed in het internationale transport door heel Europa.

Op één van die trips in Frankrijk kwam ik een auto van Vögel tegen en raakte ik met de chauffeur aan de praat. Na een avond vol enthousiaste verhalen kreeg ik van hem de gegevens van het bedrijf. Het voelde als de kans om mijn jeugddroom waar te maken, maar ik moest thuis nog wel even in gesprek met mijn vriendin. Gelukkig begreep zij wat het voor mij zou betekenen als ik daar aan de slag kon. Met haar steun heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Kort daarna kreeg ik de reactie dat Vögel heel geïnteresseerd was en dat ik op gesprek mocht komen. Snel heb ik toen samen met mijn vriendin een weekendje Oostenrijk gepland. Na het gesprek werd al heel snel duidelijk dat ik was aangenomen.

Deze week begint mijn dienst op maandag om vier uur ’s morgens. Vanuit mijn woonplaats Winschoten rijden naar Rotterdam, om en te gaan lossen. Ik neem mijn nieuwe collega Niels (samen met Daan de enige Nederlandse chauffeurs bij Vögel, red.) mee op sleeptouw om hem een beetje wegwijs te maken. Dankzij de coronacrisis is het al weken lekker rustig op de weg.

Fürstentum Liechtenstein
Op het losadres mogen we vanwege corona niet zelf lossen, zo vermeldt een briefje op de gesloten deur. Na een kort telefoongesprek wordt er vanuit een bovenraam een emmer aan een stuk afzetlint naar beneden gelaten. “Papieren in de emmer, chauffeur”, klinken de instructies vanuit het raam. We voldoen aan het verzoek en nog geen twee tellen later zoeft de emmer weer naar beneden. Vanuit het raam volgt luidt de opdracht: “Telefoonnummer en losreferentie erbij zetten!” Daarna is het wachten geblazen. Anderhalf uur later zijn we aan de beurt om aan het dock te worden gelost. Tijdens het wachten komt van een van de collega-chauffeurs weer eens de vraag waar dat ‘FL’ op mijn zwarte kentekenplaat voor staat. ‘Fürstentum Liechtenstein’ is het antwoord. Het vorstendom Liechtenstein is een ministaatje tussen Zwitserland en Oostenrijk. Vögel heeft daar een paar trucks geregistreerd, waaronder dus de mijne.

Het volledige verhaal van Daan en zijn avontuur bij Vögel Transporte vind je in Truckstar 6, bestel hem nu zónder verzendkosten! Of word abonnee en krijg Truckstar automatisch thuisgestuurd.

Tekst en foto’s: Daan Rosema

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie