Winst Paccar omhoog dankzij Amerika
| 13:06 | Korneel Luth

Winst Paccar omhoog dankzij Amerika

Paccar, moederbedrijf van DAF, zet betere financiële cijfers neer dankzij een sterke Noord-Amerikaanse markt.

“Paccar schrijft gestegen omzet- en winstcijfers over het derde kwartaal”, aldus CEO Ron Armstrong. Paccar is naast DAF ook eigenaar van de merken Kenworth en Peterbilt. “De hogere resultaten van het derde kwartaal zijn het gevolg van sterke truckverkopen in de VS en Canada, en tevens van een zeer goede aftermarket onderdelen-omzet wereldwijd en goede resultaten van financiële diensten.”

Paccar optimistisch
De gestroomlijnde Kenworth T680 verkoopt uitstekend en is één van de zuinigste trucks in Noord-Amerika. De truck is te krijgen met de MX-13-motor die door DAF in Eindhoven ontwikkeld werd.

Hogere volumes en betere tarieven

“Onze Noord-Amerikaanse klanten profiteren van een groeiende economie, hoge vrachtvolumes, verbeterende vrachttarieven en de goede ‘operating efficiency’ van onze Kenworth en Peterbilt trucks”, concludeert Armstrong.

“Paccars truckfabrieken in Noord-Amerika hebben de productie-aantallen verhoogd om aan de vraag naar class 8 trucks (zware trucks) te kunnen blijven voldoen”, vervolgt Armstrong. Veel transportbedrijven breiden momenteel hun vloten uit en bovendien worden veel oudere trucks vervangen.

De omzet van Paccar in het derde kwartaal van 2014 bedroeg 13,88 miljard dollar. De winst kwam uit op 964,5 miljoen dollar. Class 8 truckverkopen lagen zeventien procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2013.

75 jaar Peterbilt
Peterbilt is het meest prestigieuze truckmerk van Noord-Amerika. Peterbilt viert dit jaar het 75-jarig bestaan.

Minder sterk Europa

In Europa is Paccar vertegenwoordigd met DAF. Hier gaat het economisch minder goed. Wel plaatste het Hongaarse transportbedrijf Waberer een order van duizend XF’s bij DAF tijdens de IAA onlangs in Hannover. Voor de productie in Eindhoven is dat goed nieuws natuurlijk. Daarnaast blijkt uit Duitse maut-gegevens dat het goederenvervoer momenteel iets aantrekt.

Extra foto's Truckstar 09/14
De eurocrisis en talloze andere problemen in de economieën van de eurozone houden de groei vooralsnog tegen. Bovendien strijden transportbedrijven nog altijd een oneerlijke strijd tegen bedrijven die met goedkope Oost-Europese chauffeurs rijden. Van een gezond herstel van de sector is daarom amper sprake.

Paccar Parts en Paccar Financial Services

Paccar Parts behaalde een record kwartaalomzet van 784,2 miljoen dollar in het derde kwartaal, een stijging van tien procent vergeleken met de 715,3 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2013.

In het derde kwartaal en de eerste negen maanden van dit jaar, groeide de winst van Paccar Financial Services. PFS realiseerde in het derde kwartaal van 2014 een recordwinst vóór belastingen van 96,9 miljoen dollar, vergeleken met 88,2 miljoen dollar in het hetzelfde kwartaal van 2013. De omzet in het derde kwartaal was 305,9 miljoen dollar, ten opzichte van 293,5 miljoen dollar in 2013.

PFS heeft een portfolio van 163.000 trucks en trailers met een totale waarde van 11,77 miljard dollar. PacLease, een toonaangevende, full-service verhuurmaatschappij in Noord-Amerika en Europa met een vloot van 37.000 voertuigen, is hierbij inbegrepen.

DAF rijdagen: XF valt in de smaak

Inzichtelijk maken CO2-uitstoot

Paccar is dit jaar toegetreden tot CDP, wat voorheen bekend stond als het ‘Carbon Disclosure Project’ en inzicht geeft in de uitstoot van CO2 van grote ondernemingen. Het CDP-klimaatveranderingsprogramma biedt jaarlijkse rapportages over de vorderingen van bedrijven bij de ontwikkeling van energiezuinige productiemethoden en milieuvriendelijke producten en diensten. “Paccar behaalde een score van 94 (van de 100). Dit is een uitstekend resultaat en illustreert het commitment van Paccar om toonaangevend te zijn op het gebied van milieuzorg”, aldus George West, Paccar vice-president.

Peterbilt 75 jaar
In Amerika en Canada zit de vaart er weer in. Hier groeit de economie, groeien de volumes en daarmee ook de tarieven.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie