Ook Wezenberg met Euro 6
| 12:26 | Truckstar Redactie

Wezenberg dringt CO2-uitstoot verder terug

De Wezenberg Groep wil de CO2-uitstoot van haar trucks nog verder terugdringen.

Inmiddels heeft de Wezenberg Groep al haar Scania’s vervangen door Euro 6-Scania’s. Dat is op zichzelf al bijzonder aangezien pas eind dit jaar de Euro 6-norm van kracht wordt.

Wil je de CO2-uitstoot echter verlagen, dan wil je in eerste instantie zo weinig mogelijk brandstof verbruiken. Investeren in het nieuwste en zuinigste materieel helpt daarbij natuurlijk. Maar het rijden met een Euro 6-truck verlaagt in principe de CO2-uitstoot verder niet.

Ook een Euro 6-truck verbrandt namelijk elke dag een flinke slok diesel. En elke verbrande liter diesel levert een vaste hoeveelheid CO2-uitstoot op.

Speciaal Scania-programma

Daarom is ook het gedrag van de chauffeur belangrijk en is Wezenberg gestart met het zogeheten ‘Fleet Consultancy by Scania’-programma.

Na de zomer start de eerste groep van in totaal 150 chauffeurs met de Scania Driver Training. Dit is stap 1. De training is gecertificeerd voor de praktijkuren voor Code 95, en dat is mooi meegenomen.

Stap 2 in het programma heeft als doel een blijvende gedragsverandering van chauffeurs en het management te bewerkstelligen en een permanente reductie van het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot.

Feedback voor de chauffeur

Als chauffeur krijg je dagelijks feedback met behulp van het zogeheten ‘Driver Coaching Portal’ en ook met de ‘Game’. Hiermee krijg je inzicht in de belangrijke parameters die het brandstofverbruik beïnvloeden, kan er worden bekeken waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd en zorgt het spelelement van de game voor een leuke online uitdaging tussen chauffeurs onderling.

Simpel gezegd word je met deze stappen een betere chauffeur. Je wordt je bewust gemaakt van je rijgedrag en de invloed op het brandstofverbruik.

Overigens is het programma prima toepasbaar op gemengde wagenparken. Anders dan bij andere CO2-reductieprogramma’s zorgt een team van business-consultants voor de continuïteit, terugkoppeling en de daadwerkelijke implementatie van het programma.

Voor de Wezenberg Groep is het programma tevens belangrijk naar haar (milieubewuste) klanten. Die kunnen namelijk op een transparante manier zien wat hun transportbewegingen aan CO2-uitstoot opleveren en hoe er op CO2-uitstoot bespaard wordt. En zoals gezegd, word je er als chauffeur alleen maar beter en professioneler van.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie