Welk doel dient Belgische boete?
| 12:30 | Korneel Luth

Welk doel dient Belgische boete?

Dat vraagt een vervoerder uit het Belgische Herdersem zich af na een boete van 330 euro voor het verplaatsen van een truck.

De combinatie tussen overijverige Belgische agenten en de digitale tachograaf leidt al jaren tot bizarre en volslagen onredelijke boetes. Zo ook in het volgende geval, uitgelicht in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Bij een chauffeur van het transportbedrijf uit Herdersem bij Aalst werd onlangs een afwijking van minder dan een minuut geconstateerd. Een ander had namelijk de truck had verplaatst.

Stormschade voorkomen

Het verplaatsen gebeurde op 5 maart, een dag waarop het stormde in België. Uiteraard had de pas van de chauffeur uit de digitacho gehaald moeten worden, maar op dat moment was het zaak snel de truck te verplaatsen om stormschade te voorkomen.

De Belgische politie had daar geen begrip voor en schreef zonder pardon de boete van 330 euro uit.

“De verbalisanten konden nochtans duidelijk zien dat die verplaatsing maximum één minuut heeft geduurd en er dus geen transportrit werd gemaakt”, zegt Danny de Smet, van het transportbedrijf.

Verkeersveiligheid niks verbeterd

“Al onze vrachtwagens zijn bovendien uitgerust met een trackingsysteem, zodat we ook kunnen bewijzen dat de truck op ons eigen terrein is verplaatst. Maar daar heeft men geen oren naar.”

Gevolg: de Belgische staat is weer 330 onverdiende euro’s rijker en de verkeersveiligheid op de Belgische wegen is er geen spat mee verbeterd. Het doel van de boete is volgens de Smet dan ook louter het spekken van de staatskas.

Foto: Belgische politie-controle afgelopen maart.

Klik hier voor al het België gerelateerde nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie