Belgische tolchaos vanaf 1 april?
| 18:05 | Korneel Luth

Vragen EP’ers tolkastjes België

De Nederlandse Europarlementariërs Dennis de Jong (SP) en Agnes Jongerius (PvdA) willen een onderzoek naar de Belgische tolkastjes.

Dat meldt TBV-NL. Aanleiding voor het onderzoek is de vraag of het tolkastje gezondheidsklachten bij chauffeurs zou veroorzaken. Europarlementariërs de Jong en Jongerius hebben het Europees Agentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk (OSHA) gevraagd om zo snel mogelijk een onderzoek uit te voeren naar de mogelijk schadelijke gevolgen van de Belgische tolkastjes.

Lichamelijke klachten

Chauffeurs zouden last hebben van migraine, misselijkheid en slaapstoornissen, allemaal dankzij de nieuwe Belgische OBU (on board unit, oftewel het tolkastje). 

“De bezorgdheid onder vrachtwagenchauffeurs is groot en daar is aandacht voor nodig. Iedereen in Europa moet veilig zijn werk kunnen doen en laten we deze kwestie dan ook zo snel mogelijk goed onderzoeken”, zegt Agnes Jongerius.

Haar collega Dennis de Jong had al vragen gesteld over de wildgroei van kastjes: “Over de wildgroei aan tolkastjes heb ik op 3 mei jl. Eurocommissaris Bulc vragen gesteld. Zo wil ik weten wanneer de lang verwachte evaluatie van de betrokken Europese wetgeving gereed is en waarom we in Europa niet kunnen werken met één tolkastje dat geschikt is voor alle nationale tolsystemen. Er moet snel een einde komen aan de huidige situatie waarbij vrachtwagens hun dashboard vol met tolkastjes hebben.” 

Lees ook:

TLN: Tolchaos in België

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie