top 10 gevaarlijke beroepen
| 11:48 | Arjan Olsthoorn

Vrachtwagenchauffeurs op 2 in top 10 gevaarlijke beroepen

Bijna 950 duizend werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Naast koks, politiepersoneel en brandweerlieden geven vooral werknemers met een technisch, transport of logistiek beroep aan dat hun werk gevaarlijk is.

Van de werknemers die frequent gevaarlijk werk doen had ruim 9 procent een arbeidsongeval. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die in het laatste kwartaal van vorig jaar werd uitgevoerd door het CBS en TNO.

In 2020 zei 12,8 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16 procent. Van alle werknemers kwam 14,4 procent tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7 procent) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7 procent.

Technische, transport en logistieke beroepen relatief vaak gevaarlijk

In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.

top 10 gevaarlijke beroepen

2 Reacties
  1. Tja als je steeds in de gevarenzone zit bij de lading en moet samenwerken met heftruckchauffeurs die je net 1 minuut kent dan is dat een recept voor ellende.

    Maargoed. Schijnt normaal te zijn. Ik heb meerdere keren aan de bel getrokken. Resultaat 0,0. Ze waren blij toen ik ontslag nam.

    Een collega had dat beter ook kunnen doen. Nu zit hij thuis met een verbrijzeld been.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie