Vos Deventer voor de rechter
| 12:08 | Korneel Luth

Vos Deventer voor de rechter

Transportbedrijf Vos uit Deventer is door vakbond FNV voor de rechter gedaagd wegens uitbuiting en concurrentievervalsing.

Volgens de FNV maakt Vos zich schuldig aan uitbuiting van Roemeense en Litouwse chauffeurs en kan het daarom oneerlijk concurreren met andere transportbedrijven.

Aansturing buitenlandse chauffeurs vanuit Nederland

Vakbond FNV: “De buitenlandse vestigingen van Vos tellen een paar honderd vrachtauto’s die in en vanuit Nederland rijden. De chauffeurs hiervan, die feitelijk voor het Nederlandse bedrijf werken, worden betaald naar de minimumvoorwaarden uit het land van herkomst.”

De directeur van Vos, Jules Menheere, bevestigt tegenover nrcq.nl dat de FNV een kort geding heeft aangespannen. Volgens Menheere heeft Vos geprobeerd om een dialoog met de FNV aan te gaan. Menheere zegt dat Vos zich altijd heeft gehouden aan geldende Europese wet- en regelgeving. 

De vraag is of dat zo is. NRC-journalisten reden naar Roemenië en constateerden dat op het postadres van Vos in de plaats Apahida zich alleen een vervallen bedrijfsterrein bevindt met een paard voor het hek.

Klik hier voor het NRC-nieuwsbericht hierover op nrcq.

Chauffeurs met busjes naar Nederland

De chauffeurs komen zelden tot nooit in Roemenië – of Litouwen, maar rijden in Nederland en West-Europa, zo stelt de FNV. De chauffeurs komen met bestelbusjes naar Nederland.

Bovendien zouden de chauffeurs verklaard hebben dat ze onder druk gezet worden om de cabotageregels, en de rij- en rusttijden te overtreden.

Uit arbeidscontracten, ingezien door NRC, blijkt dat de Roemeense chauffeurs bij Vos slechts circa 220 euro bruto maandloon krijgen – een vijfde tot een tiende van een Nederlands truckerssalaris. Met een onkostenvergoeding komen ze uit op een nettoloon van circa 1.600 tot 1.700 euro.

Ontduiken van cao-verplichtingen

Op deze manier ontduikt Vos de Nederlandse cao-verplichtingen, betaalt Vos weinig sociale premies en bouwen de chauffeurs nauwelijks pensioen op, aldus de FNV. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport is inmiddels een onderzoek gestart naar Vos.

Eerder won de FNV al een rechtszaak tegen Vos over het niet naleven van de cao bij chauffeurs die in Nederlandse dienst waren.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie