*

| 11:27 | Robert Servaas

Volvo FH 10×4 trekker voor Zwagerman

Zwagerman Transport & Hijswerk heeft een Volvo FH 10×4 zwaartransport trekker voorzien van een 165 tonmeter kraan aan de 15 trucks tellende vloot toegevoegd. De FH wordt onder meer ingezet voor het transport van zware hijswerktuigen en is geleverd door Volvo Group Truck Center in Almere.
Zwagerman, gevestigd in Nederhorst den Berg, is gespecialiseerd in exceptioneel transport en hijswerk. “We zijn voornamelijk actief in de bouw en ‘zware’ techniek”, zegt eigenaar Cor Zwagerman. “Wij vervoeren, monteren en demonteren onder meer rupshijskranen en zandzuigers in opdracht van aannemers. Ook plaatsen we zware machines, zoals persen, in bedrijfshallen.”
De recent geleverde Volvo FH 10×4 trekker met 165 tonmeter kraan is voorzien van een 13-liter motor met een vermogen van 540 pk. De 5-asser is uitgerust met luchtgeveerde dubbele voorassen en een luchtgeveerd tridem-stel met gestuurde, liftbare naloopas. Het maximaal wettelijke GVW bedraagt 45 ton; technisch is het 51 ton. Hij rolt af fabriek als 10×4 5-asser van de band. Dat vindt Zwagerman een groot voordeel omdat er geen aanpassingen aan het chassis uitgevoerd hoefden te worden voordat kraanspecialist De Jong uit IJmuiden aan de slag kon met de opbouw. “Dat scheelt tijd en geld. De 165 tonmeter autolaadkraan is de zwaarste opvouwbare kraan die wij voor deze inzet gebruiken”, zegt Zwagerman . “Het grote voordeel daarvan is dat we selfsupporting zijn en geen extra kraan nodig hebben. Voor ons is dat erg belangrijk omdat we in grote delen van Europa actief zijn in opdracht van internationaal opererende aannemers. Met deze configuratie kunnen we altijd zelfstandig werken.”
Bijzonder is dat de truck is voorzien van een chassis met innerliner dat volledig doorloopt tot voor de grille. Dat was voor Zwagerman een extra reden om voor Volvo Trucks kiezen. “We hebben daardoor de beschikking over vijf stempelpoten in plaats van vier. Zo kunnen we met de kraan een cirkel draaien en nog efficiënter werken.” De trekker is gelet op de inzet onder meer voorzien van Volvo Dynamic Steering. “Dat bevordert het rijcomfort en maakt de truck, in combinatie met de Volvo I-Shift-versnellingsbak, zeer goed manoeuvreerbaar.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie