Mega drugsvangst in kerstversiering
| 15:46 | Korneel Luth

Verdubbeling ontdekte illegalen UK

De Britse douane heeft in 2014 in Engelse zeehavens bijna twee keer zoveel illegalen uit trucks gehaald als in 2013.

Dat meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, the Home Office, waar de douane, de UK Border Force onder valt.

In 2014 werden in Engelse havens in totaal 1.463 illegalen ontdekt. In 2013 werden er in totaal 782 illegalen ontdekt in de havens en 654 in 2012. De vele duizenden illegalen die reeds in Frankrijk worden ontdekt, waar de Britse douane eveneens scherp controleert, vallen hier buiten.

De Britten willen geen aantallen per haven geven, omdat mensensmokkelaars en andere criminelen die informatie kunnen gebruiken om douna-controles te proberen te omzeilen.

Calais-Dover

Duidelijk is echter dat de veerboten tussen Dover en Calais en de Kanaaltunnel de belangrijkste twee routes zijn voor illegalen die naar Engeland willen.

Twee redactieleden van Truckstar waren onlangs zelf in het Franse havenstadje Calais om polshoogte te nemen. Daar zijn momenteel naar schatting ruim drieduizend illegalen die zichzelf allemaal naar Groot-Brittannië proberen te smokkelen. Een groot gevaar voor chauffeurs.

Beveilig je truck

Niet alleen stellen de illegalen zich steeds aggressiever op, de boetes zijn ook niet mis: tot 2.000 pond per gevonden illegaal. De UK Border Force heeft een tienstappen-plan met aanbevelingen waar chauffeurs en transporteurs zich aan kunnen houden. Als er illegalen in een truck gevonden worden, maar men kan aantonen dat alle stappen keurig doorlopen zijn, dan kan de boete verminderd worden, of geheel kwijtgescholden worden.

Klik hier voor het tienstappen-document van de UK Border Force. (PDF-document)

Wat je als chauffeur in ieder geval kunt doen is het volgende:

  1. Zeker op alle mogelijke manieren je truck, en bedenk dat een (schuif-)zeilenopbouw het meeste risico loopt.
  2. Kien je rij-uren zo uit dat je nergens hoeft te stoppen. Rij in één streep naar de haven of de Eurotunnel.
  3. Spreek met je baas af dat je het tienstappenplan volgt zoals die door de Britse douane is opgesteld. Wanneer jij en je baas die in alle details gevolgd hebben, kunnen de boetes kwijtgescholden worden in het geval de Britse douane toch één of meerdere illegalen in jouw truck aantreft.
  4. Realiseer je dat het probleem zich verspreidt. Ook in Hoek van Holland kan er iemand in je truck kruipen. Bij aankomst in Harwich gelden dezelfde boetes als in Dover.

Truckstar bezoekt Calais
Illegalen te over in en rond Calais. Hier wacht een groepje hun kans af bij de toegang tot het terrein van de Kanaaltunnel.

Lees ook:

Truckstar bezoekt Calais

 

In Truckstar 03/2015 staat een uitgebreide reportage van ons bezoek aan Calais.

Je kunt Truckstar 03/2015 als los nummer bestellen via deze link.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie