| 11:42 | Bert Mateboer

Verbruikscijfers vanaf 1 januari vergelijkbaar

Vanaf 1 januari moeten truckfabrikanten van al hun producten aangeven hoeveel brandstof ze verbruiken en hoeveel CO2 ze uitstoten. Het vergelijken van trucks op grond van verbruik en uitstoot wordt daardoor een stuk eenvoudiger.

De Europese Commissie heeft in samenwerking met truckfabrikanten een methode ontwikkeld waarmee van elk type truck het verbruik en de uitstoot kan worden vastgesteld: VECTO (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool). Dankzij deze methode kunnen klanten eenvoudig nagaan of een truck van het ene merk zuiniger is dan van het andere. De methode houdt rekening met elke mogelijke configuratie van de truck (overbrenging, aantal assen) en met het type werk waarvoor de truck zal worden ingezet.

De VECTO-gegevens over verbruik en uitstoot zullen ook de referentiewaarde vormen voor verdere vermindering van brandstofverbruik. Tot nu toe stonden die referentiewaarden nog niet vast. De Europese Commissie wil dat de CO2-uitstoot in 2015 25 % lager zal zijn dan nu en in 2030 30 % lager: op grond van de VECTO-gegevens van 2019 zal makkelijk kunnen worden vastgesteld of die doelstelling gehaald wordt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie