| 09:27 | Arjan Olsthoorn

Veldhuizen Trucks maakt van Volvo FH 8×4 compacte 10×4

Veldhuizen Trucks bouwt op basis van de Volvo FH 8×4 een compacte 10×4. De Volvo FH 460 is, met zijn slaapcabine een luxueuze kipper die uitstraling en comfort combineert met een hoog laadvermogen.

De FH 460 10×4 is voorzien van een extra, mechanisch gestuurde en liftbare as voor een hoger laadvermogen. Veldhuizen Trucks is er in geslaagd om de wielbasis op de originele 560 cm te houden, wat 40 centimeter korter is dan die van het bestaande concept. Hierdoor is de draaicirkel maar liefst 150 centimeter kleiner werd dan die van de conventionele, lange uitvoering. Bijkomend voordeel is een grotere stabiliteit tijdens het kippen door de kortere opbouw en het lagere eigen gewicht.

Compacte bouw

Deze compacte bouw werd mogelijk door de uitlaatdemper, die normaal tussen as twee en drie zit, naar voren en omhoog te plaatsen. De demper zit nu dus tussen as één en twee, met een staande uitlaat. Hiervoor werd het kunststof cabine zijpaneel enigszins aangepast om ruimte te maken voor de demper. Voor de werking van de demperunit is de nieuwe plek positief, aangezien de uitlaatgassen een kortere weg vanaf de motor afleggen. Daardoor is de demper eerder op temperatuur, wat een goede werking bevordert.

Hoog laadvermogen

De Volvo FH460 weegt in deze uitvoering 18.260 kilo en dat betekent bij een maximaal toegelaten GVW van 49 ton een laadvermogen van maar liefst 30.740 kilo. Dit is mogelijk doordat de drie sturende assen ieder goed zijn voor tien ton, terwijl de beide aangedreven ieder 9,5 ton mogen dragen. Technisch zijn de aangedreven achterassen en de vering is goed voor ieder 13 ton waardoor er voldoende technische reserve is. Doordat de derde as mechanisch aangestuurd wordt zijn er minder bijgebouwde componenten, wat gunstige gevolgen heeft voor de onderhoudskosten.

Lees ook: Veldhuizen bouwt Iveco T-Way 8×4 om naar 10×4

De Volvo is voorzien van een geïsoleerde, 23,5 kuub grote Gijsbertsen kipperopbouw met milieukleppen en een asfaltsnip. Veldhuizen Trucks koos voor een Y vormige brandstoftank tussen as vier en vijf met een inhoud van 345 liter. Aan de linkerzijde is tussen as twee en drie een RVS gereedschapskist aangebracht.

Primeur op de TKD

De nieuwe Volvo FH460 10×4 is één van de primeurs van Veldhuizen Trucks. Tijdens de TKD zal deze truck te zien zijn op de stand  Veldhuizen Trucks. De TKD vindt plaats op 8, 9 en 10 juni in Almere.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie