Van den Brink blij met 8e plek
| 11:36 | Korneel Luth

Van den Brink blij met 8e plek

Martin van den Brink is blij met de achtste plek die hij met zijn Mammoet Rallysport-Ginaf wist te halen in de derde Dakar-etappe.

De derde etappe werd op 7 januari verreden en liep van San Rafael naar San Juan in Argentinië. “Een sloper voor mens en materiaal. In de vele rivierbeddingen in het bergachtige gebied aan de voet van de Andes lag het vergeven van de keien en volgden op- en afstapjes elkaar op”, zo vatten de heren van Mammoet Rallysport het samen.

Zware etappe voor mens en truck

Toch kon Martin van den Brink prima bijblijven en kwam hij als achtste over de streep, een sterke prestatie, helemaal als je hoort hoe zwaar het was.

Van den Brink: “We hebben de hele dag zitten hutsebutsen bij 50 tot 100 kilometer per uur. Harder kon niet, want dan ging je kapot. Ik heb op een gegeven moment de bovenste gordel los gemaakt omdat we zulke klappen kregen op de stenen dat het te veel zeer ging doen. Soms schudde het zo hard dat je niks meer zag.”

De trucks hadden hiermee ook flink te lijden, maar de Ginaf hield zich sterk, op een kapotte band na. Het parcours was echter niet overal even geschikt voor de trucks.

“Je moest omhoog via een smal pad dat langs een afgrond liep; zo diep dat je duizelig werd als je naar beneden keek. Maar er was ook een punt in een vallei waar je over een puntige rots heen moest, anders kon je er niet langs. Een heel beroerd punt was dat. Je moest heel behoedzaam manoeuvreren anders hing je op die steen of je had een band eraf. En daar wilde je echt niet vast komen te zitten”, aldus van den Brink.

9 november Dakar Pre-proloog
Martin van den Brink is opgelucht, blij met de achtste plaats, maar gesloopt na de zware derde etappe.

De DAF van Frits van Eerd

De Mammoet-Ginaf werd halverwege de special ingehaald door de DAF van Frits van Eerd. “Ik heb hem er langs gelaten”, zegt van den Brink. “En ben er ongeveer 100 kilometer vlak achter blijven zitten. Ik denk dat hij een koelingsprobleem had, want we begonnen wat te ruiken en op een gegeven moment stond hij stil.”

“Er stonden er veel stil, vooral met kapotte banden. We hebben zelf ook een band lek gehad, maar konden blijven rijden door er steeds lucht in te blijven pompen. Ik denk dat we het goed gedaan hebben zo. Ik ben in elk geval heel blij met het resultaat en met het feit dat we ongeschonden in het bivak zijn. Ik ga vroeg naar bed, want morgen wordt een lange dag.”

Met zijn achtste plaats in de etappe kwam Van den Brink terecht op de twaalfde plaats in het klassement van de trucks. Pascal de Baar is als 57e (een na laatste) over de finish gekomen. Hij werd de laatste veertig kilometer gesleept door Kees Koolen. Ook Peter versluis kreeg problemen met zijn truck. Hij kon alleen nog maar in de zesde versnelling. De MAN werd uiteindelijk gesleept door de Belg Dave Ingels.

Karginov

De Rus Karginov won de etappe met zijn Kamaz. Hij eindigde als eerste, op 2:42 minuten gevolgd door Gerard de Rooy. De Tsjech Ales Loprais werd derde. Marcel van Vliet reed ook sterk en eindigde als zesde. Wuf van Ginkel van Ginaf Rally Power kwam als tiende over de streep, en zo zien we opnieuw vier Nederlandse rijders bij de snelste tien.

Hans Stacey werd elfde, René Kuipers vijftiende en Frits van Eerd werd ondanks het stilvallen zestiende. Martin van den Heuvel van Dakar Speed reed met zijn DAF naar een knappe achttiende plaats en Jan Lammers werd twintigste met zijn Ginaf.

Nederlanders aan kop in het truck-klassement

In het truck-klassement gaan de Nederlanders inmiddels aan kop. Gerard de Rooy leidt het klassement en Marcel van Vliet staat tweede op 10:29 minuten achterstand. Zo’n twintig seconden daarachter volgt echter Karginov, met zes seconden daarachter Hans Stacey op de vierde plaats.

De Tsjech Ales Loprais staat vijfde, de Rus Shibalov zesde en zijn landgenoot Nikolaev is terug gevallen naar de zevende plaats na een slechte derde etappe. Hij kwam als twaalfde binnen. Na etappe twee stond Nikolaev nog vijfde. Omdat Mardeev tijdens de tweede etappe op zijn kop kwam te liggen, is die uit de race.

Klik hier voor de uitslag van de derde etappe.

Klik hier voor de stand in het truck-klassement na de derde etappe.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie