Valse Macedonische rijbewijzen
| 14:33 | Korneel Luth

Valse Macedonische rijbewijzen

Opnieuw vallen Macedonische chauffeurs in Scandinavië door de mand met vervalste rijbewijzen.

Dat controles op buitenlandse trucks meer dan noodzakelijk zijn, blijkt uit een verslag van onze Noorse collega’s van Transport Magasinet.

Afgelopen week werden tijdens controles bij Svinesund in Noorwegen twee Macedonische chauffeurs aangehouden met valse rijbewijzen, en een truck met grote gebreken. De aanhoudingen waren kort na elkaar.

Niet in de haak

De eerste chauffeur reed met een truck met Bulgaars kenteken waarvan de voorloopas met een spanband omhoog getrokken was. “We begrepen direct dat hier iets niet aan de haak was”, vertelt controleur Jens Mikkel Ørseng.

“De truck was geladen met print-papier, waarschijnlijk voor een drukkerij in Oslo. De chauffeur was aan de telefoon met zijn chef om te melden dat hij te zwaar was op de trekas. Niet raar als je voorloopas in een spanband hangt”, zegt Ørseng.

Nog maar het begin

Hij vervolgt: “En dat was nog maar het begin. In de eerste plaats kregen we de truck niet meer in de versnelling. De remmen op de trekas werkten niet, de vering was versleten, de twee-jaarlijkse controle op de tacho was voor het laatst in 2010 gedaan, het ABS werkte niet en er waren diverse lekkages, om een paar problemen te noemen.”

Een ander probleem was het vervalste rijbewijs. Bij nadere inspectie bleek dat de man helemaal geen vrachtwagen mag rijden. De man werd meegenomen door de politie en de truck, een oudere Volvo FH, is aan de ketting gelegd.

Nog een vervalst rijbewijs

Eerder die week werd een andere Bulgaarse truck aan de kant gezet. De chauffeur bleek eveneens een Macedoniër en had ook een vervalst rijbewijs.

Op het originele rijbewijs zat een plastic film met letters, net als bij het andere rijbewijs. Alleen met een getraind oog is te zien dat er iets niet klopt. De letter C zit op de film, maar niet op het rijbewijs zelf. De chauffeur in kwestie heeft dus evenmin een groot rijbewijs.

Valse Macedonische rijbewijzen
Op deze foto van wegbeheerder Statens Vegvesen is te zien hoe de letter B op zowel het rijbewijs als de plastic film geprint is. De letter C daarentegen is alleen op de film geprint en staat niet op het rijbewijs.

Bang dat dit een veelgebruikte methode is

“Kleine stuurfouten kunnen fatale gevolgen hebben voor de chauffeur en andere weggebruikers”, zegt Erik Wolff van de Noorse wegbeheerder Statens Vegvesen over chauffeurs die geen groot rijbewijs hebben.

“We zijn bang dat dit in bepaalde kringen een veelgebruikte methode is. We willen daarom extra scherp gaan controleren”, aldus Wolff.

Beide Macedonische chauffeurs zijn overigens het land uitgezet en mogen hun leven lang Noorwegen niet meer in.  

Här Stannar Sverige

Ook in Zweden zijn Macedonische chauffeurs tegen de lamp gelopen omdat ze met valse papieren onderweg waren. Vorig jaar rond deze tijd ontstond het chauffeursprotest Här Stannar Sverige”, nadat een Macedonische chauffeur door een rechtbank werd vrijgesproken terwijl de man ongeveer alles fout deed wat hij fout kon doen.

Lees ook:

Zweedse chauffeurs komen in actie

Zweedse chauffeurs staan stil

Macedonische chauffeur toch vervolgd

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie