*

| 10:10 | Bert Mateboer

Vakbonden stellen werkgevers ultimatum

De vakbonden CNV en FNV hebben een ultimatum gestuurd aan de werkgevers in de transportsector. Volgens CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel zetten de werkgevers met hun cao-eindbod een grote groep werknemers in de kou.

“Door het samenvoegen van twee cao’s worden duizenden werknemers gedupeerd. Dat accepteren wij niet.” Het ultimatum loopt af op dinsdag 25 april.

De werkgevers presenteerden op 8 maart een cao-eindbod voor de 140.000 werknemers in de transportsector. Hierbij worden twee cao’s samengevoegd: die van TLN en KNV. “Bij de laatste groep, met zo’n 40 bedrijven en in totaal 8.000 werknemers, zit de pijn”, zegt Van Rijssel. “De KNV-cao kent een aantal sociale bepalingen. Denk aan extra vrije dagen en adv-dagen en aan vrijstellingen voor nachtwerk en overwerk voor oudere werknemers. Die regelingen dreigen ze nu kwijt te raken. Vooral de oudere werknemers, die jarenlang keihard hebben gewerkt, worden nu in de kou gezet.”

Zeer ontevreden

Vanwege de verschillende gevolgen voor de werknemers, hebben de vakbonden (FNV en CNV) het cao-eindbod aan beide groepen werknemers voorgelegd. De ledenraadplegingen voor de TLN-werknemers lopen nog, maar van de KNV-werknemers is wel duidelijk hoe zij erover denken, zegt Van Rijssel. “De KNV-werknemers zijn zeer ontevreden over het eindbod. Als dit verhaal niet van tafel gaat, komen er zeker acties bij een aantal KNV-bedrijven.”

Tot de KNV-bedrijven horen bijvoorbeeld Van der Lee, Den Hartogh, Van den Bosch, Vos en Albert Keijzer.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie