KLPD-agent gewond in Pools drama A1
| 17:58 | Truckstar Redactie

Vakbonden in actie

Vakbond FNV Bondgenoten voerde onlangs actie bij diverse grensovergangen uit protest tegen de ‘uitbuiting’ van Oost-Europese chauffeurs.

Samen met een Belgische en een Franse collegavakbond voerde de FNV actie voor een betere positie van chauffeurs in Europa. De arbeidsvoorwaarden in de transportsector staan onder druk door wat het FNV noemt ‘sociale dumping’.

Chauffeurs die aangesloten zijn bij FNV Bondgenoten stonden samen met collega’s van de Belgische ABVV-BTB en CGT uit Frankrijk bij de parkeerplaats Kruibeke langs de E17, bij grensovergang Hazeldonk en de grensovergang Marquin. Ze deelden een veertien-talige folder uit en spraken alle chauffeurs aan. In Hazeldonk was er een meeting waarbij ook de Poolse chauffeursbond aanwezig was.

Over de grenzen
Voor het eerst voerden de transportvakbonden over de grenzen heen actie. Ook in Oostenrijk en Groot-Brittannië kwamen chauffeurs in beweging voor gelijk loon bij gelijk werk in deze actieweek van de Europese en Internationale Transport Federatie. Doel is de politiek wakker te schudden voor de sociale dumping in de transportsector, en chauffeurs en hun werkgevers op het probleem aan te spreken.

Schemergebied
Met de opening van de Europese grenzen gingen ook de transportgrenzen open voor vrij verkeer van goederen en diensten. De uitbouw van een sociaal Europa blijft volgens de FNV echter uit. De gevolgen zijn volgens de FNV illegale cabotage, sociale dumping en oneerlijke concurrentie.

Bedrijven zetten constructies op met postbusfirma’s die in Oost-Europa vaak geen enkele transportactiviteit ontwikkelen. Interimbureaus opereren in een schemergebied. Ze gebruiken technieken die regelrecht in strijd zijn met de Europese richtlijnen voor detachering of cabotage.

Bonafide transportfirma’s zonder vage constructies staan onder druk en gaan soms over de kop, zo stelt de FNV. Nederlandse chauffeurs zouden hun baan verliezen. Bovendien stelt de FNV dat Oost-Europese chauffeur zelf vaak in mensonwaardige omstandigheden zou leven en werken. De Europese vakbonden komen hier nu samen tegen in actie.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie