TruckstarWerk slaat aan
| 11:16 | Korneel Luth

UWV: vergrijzing biedt kansen

De vergrijzing in het transport biedt jonge mensen kansen in het transport.

Dat meldt het UWV in het onlangs gepubliceerde rapport Sectoranalyse Vervoer en Opslag.

De vergrijzing is in de sector vervoer en opslag sterker dan in andere sectoren en dat biedt kansen voor schoolverlaters en werkzoekenden, vooral na 2014. Vanaf 2015 zal het aantal banen structureel toenemen met één procent per jaar, zo is de conclusie van het rapport.

Vergrijzing het sterkst in het beroepsgoederenvervoer

De vergrijzing is het sterktst in het beroepsgoederenvervoer, de binnenvaart en het personenvervoer (weg en spoor). Ook zal meer vraag ontstaan naar transportplanners en komen er meer arbeidsmarktkansen in diverse nautische beroepen.

Bovendien profiteert de logistiek volgens het UWV als één van de eerste sectoren van economische groei. Voor de jaren 2015-2018 verwacht het UWV jaarlijks 36.000 nieuwe vacatures, tegen ongeveer 25.000 nu. Maar daarmee wordt de piek van het topjaar 2007 niet bereikt. Toen onstonden er 48.000 vacatures in de sector.  

Kansen

Uiteraard zal een deel van de nieuwe chauffeursbanen vervuld worden door Oost-Europese chauffeurs. Maar de vergrijzingsgolf en economische groei bieden zeker kansen voor Nederlandse chauffeurs, planners en loodsmedewerkers. Werkgevers stellen namelijk steeds hogere (opleidings-) eisen aan nieuwe werknemers.

Voor werkzoekenden is het internet inmiddels een slimme manier geworden om naar werk te zoeken. Werkgevers en potentiële werknemers kunnen elkaar op die manier snel vinden. Truckstar speelt daar op in met de eigen online vacaturebank: TruckstarWerk. Hier kun je als werkzoekende gemakkelijk een profiel aanmaken en zoeken naar banen. Werkgevers kunnen hun vacatures plaatsen.    

Haven

Een derde van het aantal werkzame personen in de sector Vervoer en opslag is werkzaam in het beroepsgoederenvervoer. Daarna zijn de haven en het personenvervoer qua werkgelegenheid de grootste deelsectoren. Met name de haven presteert nu al goed, ondanks de crisis. De Rotterdamse haven boekte in 2013 een overslagrecord. Naar verwachting wordt in 2014 een vervolg gegeven aan de groei. De Tweede Maasvlakte zal aan deze groeispurt een belangrijke impuls geven. Ook luchthaven Schiphol liet over 2013 goede cijfers zien.  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie