Update: Harde wind hindert vrachtverkeer
| 09:09 | Korneel Luth

Update: Harde wind hindert vrachtverkeer

De stormachtige harde wind heeft dinsdag de hele dag voor problemen op de weg gezorgd. Vooral het vrachtverkeer ondervond hinder.

Storm en windstoten van tachtig tot honderd kilometer per uur zorgden dinsdag de gehele dag voor gevaarlijke rij-omstandigheden. Weercode geel werd afgegeven; voor de noordelijke provincies zelfs code oranje.

Verschillende – lichte – trucks omgewaaid

Op de A6 waaiden ter hoogte van de Ketelbrug ’s morgens vroeg twee vrachtwagens om. Even later was het raak op de N50 tussen Kampen en Ens. Ook daar waaide een truck om en dat gebeurde eveneens op de A50 bij Veghel waar een lichte wipkar-combi omver werd geblazen.

Vooral voor lichte trucks blijkt het rijden in harde zijwind opnieuw gevaarlijk. Zogeheten ‘Duitse lichte wipkar-combi’s’ lopen het meeste gevaar en waaien vrij gemakkelijk om. Dat gebeurde onder andere op de Stichtse Brug (A27), zie onderstaande foto. 

Update: Harde wind hindert vrachtverkeer
Met dit soort lichte truckjes en aanhangers is er geen houden aan. (Foto: Twitter – @evdwal)

Noord-zuid routes

Op knooppunt Joure waren de problemen eveneens groot door een gekantelde truck en ook op de Moerdijkbrug is er een truck op zijn kant gegaan. Andere plekken waar het vandaag misging waren de A1 bij Twello en de N31. Het zijn voor een deel buitenlandse trucks. Vermoedelijk zijn de chauffeurs zich niet goed bewust van de gevaren van het rijden met lichte trucks in een Hollandse storm.

In totaal zijn vandaag achttien trucks omver geblazen. De risico’s zijn het grootst op de noord-zuid routes waar de wind van de zijkant komt. Personenauto’s met aanhangers en caravans zijn tevens op diverse locaties van de weg geblazen en omgewaaid.

Spanbanden

De wind houdt aan tot na de avondspits. Ook zwaardere trucks kunnen in de problemen komen. Zo kunnen delen van de huif en het dak van zeilen- en schuifzeiltrailers loskomen. Twee of drie spanbanden over het dak kunnen veel ellende voorkomen.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie