FNV protesteert bij Van den Bosch
| 11:52 | Truckstar Redactie

Update: FNV schakelt IVW in bij Van den Bosch

Van den Bosch Transport uit Erp houdt zich volgens FNV Bondgenoten niet aan de wet. De bond schakelt daarom de Inspectie van Verkeer en Waterstaat in om een onderzoek naar het bedrijf in te stellen.

Op 14 augustus voerde de FNV actie tegen het bedrijf in Erp omdat het in strijd met de wet zou handelen. Edwin Atema van FNV Bondgenoten: “Het bedrijf maakt op grote schaal gebruik van buitenlandse chauffeurs en houdt zich daarbij niet aan de spelregels. De Hongaarse en Duitse chauffeurs krijgen voor hetzelfde werk veel minder betaald dan de Nederlanse chauffeurs en daarnaast beschikken ze niet over de juiste documenten om voor Van den Bosch te mogen rijden.”

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde vorige week nog dat er “voor buitenlandse en Nederlandse chauffeurs dezelfde loonafspraken gelden”.

Edwin Atema is blij met die uitspraak van de minister: “Kamp gaf ook te kennen dat er bij de sociale partners een grote verantwoordelijkheid ligt aangaande de naleving van deze loonafspraken. Maar Van den Bosch lijkt echter de slager te zijn die zijn eigen vlees niet wil eten. Wel een cao afsluiten, maar je daar niet aan houden. We zijn dan ok benieuwd hoe de werkgeversorganisatie hiermee om gaat. Tot nu toe blijft het oorverdovend stil.”

De FNV zegt dat als Van den Bosch blijft volharden in het overtreden van de door hemzelf gemaakte cao-afspraken, het ook zijn leden bij opdrachtgevers van het bedrijf in kennis zal stellen van de situatie bij het bedrijf.

UPDATE: Reactie Van den Bosch
Inmiddels is er op de Truckstar-redactie een reactie van Van den Bosch binnengekomen. De verrassing was namelijk groot dat de FNV naar de IVW stapt. Marcel Wouterse, Operationeel Directeur bij het transportbedrijf, zegt het volgende tegen Edwin Atema:

“Ik betreur dat door uw manier van handelen de onderneming Van den Bosch Transporten en haar medewerkers geheel ten onrechte in een kwaad daglicht worden gesteld.”

Ongelukkig
Van den Bosch herkent zich niet in het beeld dat de FNV opgeroepen via de media iopgeroepen heeft, en zegt dat het graag het gesprek aangaat met de FNV en de IVW, ook al zijn ze ongelukkig met de werkwijze van de FNV.

Wouterse zegt verder tegen Atema: “Zoals u weet is Van den Bosch Transporten een internationale organisatie met vele vestigingen in verschillende Eurolidstaten, die zich houden aan de in die landen geldende regels.” Wordt vervolgd.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie