Meer LZV's? Ja graag!
| 11:14 | Korneel Luth

Ultimatum CNV haven Rotterdam

Stakingen zijn vooralsnog uitgebleven bij de containerterminals in de Rotterdamse haven, maar die kunnen in januari beginnen.

Leden van vakbond CNV vakmensen hebben op vrijdag tegen het eindbod van de overslagbedrijven gestemd. Daarmee is een conflict tussen havenarbeiders en havenbazen in Rotterdam nog verder opgelopen.

Havenwerkers die werkzaam zijn op de Rotterdamse containerterminals zijn bang  dat op termijn hun banen verloren gaan. Dit door de ingebruikname van nieuwe, geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte.

Eis: baangarantie voor jaren

De havenarbeiders zeggen dat de uitbreidingsplannen van de Rotterdamse haven gebaseerd waren op groei. Maar die groei blijft volgens hen uit. De FNV eist een baangarantie van maar liefst acht jaar.

“Voor de Kerst ontvangen de havenbazen een ultimatum. Accepteren zij dit niet, dan begint de Rotterdamse haven 2016 met acties”, aldus CNV-onderhandelaar Birgitte Staal.

Acties schadelijk voor haven en wegtransport

De angst is dat de acties de Rotterdamse haven veel schade zullen berokkenen. Containerschepen zullen uitwijken naar Antwerpen en Hamburg, met als gevaar dat er permanent meer containers via die havens overgeslagen worden.

Bovendien is het container-wegvervoer op geen enkele manier gebaat bij acties.

Lees ook:

Actie dreigt in haven Rotterdam

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie