*

| 20:26 | Bert Mateboer

Uitgebreide testweek met platoonen

Volgende week is de week van het platoonen. Van 1 tot en met 5 oktober houdt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een uitgebreide proef waarbij vrachtauto’s in konvooi dicht op elkaar rijden met gebruik van Adaptive Cruise Control (ACC). De trucks hebben experimentele technologie aan boord voor communicatie met slimme verkeerslichten (iVRI’s). Die bieden zodoende langer groen om stoppen of verbreken van het konvooi te voorkomen.

Diverse bedrijven doen mee, zoals Jan de Rijk, VDH, DHL, De Rijke Logistics, Overbeek, Starmans, Peter Appel, Cornelissen, Van de Broek Logistics, Van der Slot transport en GVT Transport & Logistics. Er is van tevoren proefgedraaid op de testbaan van DAF. Er wordt gereden met beladen vrachtwagens, die in een logistiek proces zitten met een strakke planning en timeslots voor de levering.

Het is een proef in de dagelijkse praktijk

De uitgebreide proef vindt plaats in drie regio’s met intelligente verkeersregelinstallaties, de slimme verkeerslichten. De konvooien rijden van het Albert Heijn-distributiecentrum Tilburg naar Venlo en Antwerpen (retail), van de Bloemenveiling Aalsmeer naar de Duitse grens (green) en tussen de Maasvlakte, Rotterdam en Dordrecht (containers). Vrijdag 5 oktober is het slotevent op de ECT Terminal Rotterdam. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal de testweek uitgebreid evalueren met de betrokken bedrijven. Waar zitten de kansen, waar liggen de successen en waar zijn verbeteringen nodig? Het ministerie is ook erg benieuwd naar de ervaringen van de chauffeurs.

Meer informatie is te vinden op: www.experienceweekconnectedtransport.nl

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie