Bertino Kooter
| 08:40 | Arjan Olsthoorn

Truckstars Throwback Thursday: een neus voor bloemen

Bertino Kooter heeft een neus voor bloemen. Letterlijk en figuurlijk. Samen met zijn twee zonen imponeren ze onze oosterburen met een Volvo NH12. Het is hun visitekaartje. We gaan, voor deze Truckstars Throwback Thursday, terug naar onze Supertruck Special van 2017.

De drie mannen rijden met bloemen en planten op Zuid-Duitsland. De trots spat af van de auto, maar ook van de mannen die er op rijden. Vader Bertino leidt het bedrijf samen met zijn zoons Danny en Rick. Danny: “Wij rijden met een neus vanwege de nostalgie. Mijn vader komt uit een gezin met negen kinderen. Zijn vader had een transportbedrijf annex foeragehandel. Opa reed met een Volvo N88. Sinds mijn vader zijn bedrijf heeft, wilde hij al een torpedo. Zo’n N88 zou je nu nog kunnen kopen, maar daarmee kom je niet op een prettige manier tot in Zuid-Duitsland. Daar is hij toch te ouderwets voor. Maar die neus moest en zou er komen. Dus werd het deze NH12 420. Hij is vijftien jaar oud en heeft al een hele geschiedenis achter zich. Hij is in Nederland begonnen en daarna naar België gegaan.”

details

Er is bijzonder veel aandacht geschonken aan de details van de NH.

Handelsmerk
De auto is een plaatje om te zien maar voor dat zo was, moest er een heleboel aan gedaan worden. Bertino Kooter en zijn zoons hebben eindeloos rond de tafel gezeten om plannen te smeden. Danny: “De auto is door de dealer volledig gecontroleerd. Alles wat niet helemaal goed was, is vervangen. Daarna zijn diverse bedrijven met de ermee aan de slag gegaan. Steve’s Place heeft de buitenkant gedaan, Special Interior de binnenkant. Het spuitwerk is van Visser uit Berkel en Rodenrijs. We wilden de kleuren van de buitenkant doortrekken in het interieur en dat is goed gelukt.”

Dubbelbemand
Plafonds en wanden zijn afgewerkt met noppenleer en twee staande pijpen maken het plaatje compleet. “Maar er moet ook gewerkt worden met deze vrachtwagen”, vervolgt Danny. “We zijn lijnrijders en doen zaken in Zuid-Duitsland. We hebben in totaal drie trekker-opleggers. Mijn vader en Rick rijden dubbelbemand op een Volvo FH 500 XXL met verlengde cabine, ik rijd op een FH12 380. Als één van onze wagens uitvalt, moeten we de neus kunnen pakken. Ook tijdens feestdagen zetten we hem in, want dan is het extreem druk en rijden we met drie auto’s. Dan huren we een charter in. Vandaar dat er twee bedden in de NH zitten, en een koelkast met vriesgedeelte.”

familie Kooter

Rick, vader Bertino en Danny Kooter.

Bloemengeur
Behalve een werktruck is het ook een showtruck. De Volvo FH500 van Pa en Rick is al te zien geweest op het Truckstar Festival en op Nog Harder in Lopik. Danny: “Het probleem met Assen is dat we meestal met een grote groep gaan. Dan is het leuk dat onze auto bij de showtrucks staat, maar met de groep langs de baan is ook leuk.” De schone bloementrailer heeft een zijdeur met trap en binnenin ruikt het naar bloemen. “Drie keer raden in welke trailer de maten het liefste slapen. Juist, die van ons!”

Volvo NH12

Strakke verschijning, die NH.

Dikke glimlach
Alle drie de heren zijn blij met de neus. Danny: “Ook de klanten reageren positief. Deze auto is natuurlijk het visitekaartje van ons bedrijf. Klanten moeten hun ogen uitkijken op onze bloemen en planten en als ze dat ook doen bij onze truck, dan is dat mooi meegenomen. Wel moet je leren sturen met zo’n auto. Laat ik vooropstellen dat hij fantastisch rijdt. We stappen alle drie met een dikke glimlach op ons gezicht in en als we weer uitstappen, is die lach er nog steeds. Je geniet van elke meter. Maar je moet wel eerder gaan draaien omdat de as meer naar voren zit. Ook moet je zo’n auto ook niet kopen voor de zuinigheid. Bij ons speelt brandstofverbruik een ondergeschikte rol. Wij bezoeken liever twee klanten extra dan dat we aan het eind van de dag een paar liter diesel hebben bezuinigd.”

neus

De neus kan invallen als het nodig is.

Wil je meer verhalen lezen zoals deze over Bertino Kooter? Dat kan! Word abonnee, mis nooit meer een verhaal en ontvang onze specials automatisch thuis. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie