Tol op nieuwe wegen
| 17:21 | Truckstar Redactie

Tol op nieuwe wegen

Het toltarief voor vrachtwagens bij de Blankenburgtunnel, zal op ongeveer 6 euro uitkomen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten. Voor personenauto’s komt de tol rind de 2 euro uit.

A13/A16
Ook op het nieuw aan te leggen stuk weg tussen de A13 en A16 zal tol geheven worden: Tegen de 3 euro voor trucks en tussen de 1 en 1,50 euro voor personenauto’s.

Minister Schultz van Haegen maakte naast haar besluit voor de aanleg van de Blankenburgtunnel, ook bekend dat de A13/A16 er zal komen. De weg komt ter hoogte van het Lage Bergse Bos in een twee kilometer lange landtunnel te liggen, op maaiveldniveau.

Blij
Branche-organisaties TLN en EVO zijn blij met het besluit: De A13/A16 vormt een belangrijke schakel in de voltooiing van de Rotterdamse Ruit. Wanneer het nieuwe stuk snelweg is aangelegd, zijn de meeste file knelpunten uit de file Top 50 in deze regio grotendeels of zelfs volledig opgelost, zo schrijven de organisaties in een persbericht. 

Ook wordt de robuustheid van de Rotterdamse Ruit aanzienlijk verhoogd doordat er een volwaardig alternatief komt voor de A20. Dit is met name van belang in het geval van ernstige calamiteiten of verkeersopstoppingen.

Tijdswinst
Minister Schultz van Haegen is overigens niet bang dat bestuurders de tolwegen gaan mijden. “Deze wegen bieden tijdswinst, dus dat kan een overweging zijn voor bestuurders om tol te betalen. In het buitenland zie je dat ook, dus waarom zou het hier niet werken?”

Antwerpen en Birmingham
Als een weg te duur is zullen bestuurders die echter wel degelijk mijden, zo blijkt ook in het buitenland. Voorbeelden zijn de Liefkenshoektunnel in het Antwerpse havengebied en de ‘M6 Toll’ ten noorden van Birmingham in Engeland.

VVD Kamerlid Charlie Aptroot roept het bedrijfsleven op om de 300 miljoen euro op te hoesten die door tolinkomsten bijeengeharkt moeten worden bij de Blankenburgtunnel. Daarnaast hoopt hij dat aanbestedingsmeevallers de A13/A16 tolvrij kunnen houden, zo schrijft Nieuwsblad Transport.

Afbeelding: De route die de A13/A16 zal volgen aan de noordkant van Rotterdam.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie