Toename Duitse minimumloon-controle
| 14:37 | Korneel Luth

Toename Duitse minimumloon-controle

De Duitse douane controleert in toenemende mate of buitenlandse chauffeurs wel het minimumloon verdienen.

Dat meldt boete-afhandelaar Transport in Nood. Het gaat om het ‘Mindestlohngesetz’. Buitenlandse chauffeurs moeten een bruto uurloon tenminste 8,50 euro verdienen. Transito-chauffeurs zijn vooralsnog uitgezonderd van de minimumlooneis.

“Momenteel merken wij dat het aantal controles aan het toenemen is”, aldus Transport in Nood op haar Facebook-pagina.

Langs de weg en via de fax

“De douane controleert vooral transportbedrijven uit landen met lage lonen zoals; Polen, Tsjechië en Litouwen, maar ook: Spanje, Ierland en Portugal. De controles worden aan de kant van de weg uitgevoerd, maar vinden ook plaats op basis van de gefaxte registratie-bladen.”

Tijdens een controle worden de volgende documenten opgevraagd: digitale bestanden, rittenlijsten, arbeidscontracten, salarisstrookjes en een lijst van opdrachtgevers. 

Toename Duitse minimumloon-controle
Vooral de Oost-Europees gekentekende trucks zijn interessant voor de Duitse douane. Maar dat ontslaat Nederlandse transporteurs niet van hun plicht de boel gewoon op orde te hebben.

Strijd tegen oneerlijke concurrentie

De minimumlooneis is een wapen in de strijd tegen de oneerlijke concurrentie in het wegtransport. Veel Nederlandse chauffeurs zullen de looneis en de controles daarom begrijpen en ondersteunen. Vanuit de kant van de werkgevers is er ook kritiek vanwege de administratieve rompslomp die de regeling met zich mee brengt.

Stuur geen gecombineerde fax

Transportbedrijven wordt aangeraden bij een controle om geen gecombineerde fax te sturen met daarin veel chauffeurs over een lange periode. Een controle wordt dan een langdurige aangelegenheid omdat dan alle chauffeurs gecontroleerd worden.

“Het is erg belangrijk dat de juiste documenten en de juiste vertaling aanwezig zijn. Houd er rekening mee dat een opdrachtgever eveneens een boete krijgt als de vervoerder wordt beboet na een inspectie”, aldus Transport in Nood.

Lees ook:

Update minimumloon Duitsland

Uitstel minimumloon transitovervoer

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie