| 13:35 | Robert Servaas

Today is Brexit-day

Vandaag is de datum waarop Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten. Door alle tegenstand vanuit het Britse parlement gaat dat vandaag echter niet gebeuren. Wanneer wel, is vervolgens de grote vraag.

Deze vrijdagmiddag zal het Britse Lagerhuis zich opnieuw uitspreken over het concept-akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie heeft gesloten over uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Dat voorstel is echter al twee keer met grote meerderheid verworpen en de kans dat het voorstel nu wel wordt aangenomen, lijkt dan ook uiterst gering.

Als het plan van May nu wel wordt aangenomen, krijgt het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei de tijd de Brexit orderlijk te regelen. Die datum is cruciaal omdat dan de Europese Verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement starten. En daaraan wil het VK niet meer deelnemen. Bij een derde verwerping van het voorstel zal het waarschijnlijk uitdraaien op een veel langer uitstel van de Brexit. Maar het gevaar dreigt ook dat de 27 resterende lidstaten geen geduld meer hebben met de Britten wat zou kunnen leiden tot een ‘harde Brexit’. En daarvan hebben de Britse parlementsleden al aangegeven dat ook niet te willen. Voorlopig is er dus nog volop onduidelijkheid.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie