| 12:37 | Arjan Olsthoorn

TLN steunt actiedag PFAS- en stikstofproblemen

Transport & Logistiek Nederland steunt de acties van bedrijven uit de bouwwereld tegen de afwachtende houding van de politiek in de PFAS- en de stikstofcrisis. TLN wil dat de politiek daadkracht toont, de crises oplost en voorkomt dat honderden transportbedrijven failliet gaan.

​​Daarom steunt TLN het protest van actiegroep Grond in Verzet op woensdag 30 oktober. TLN-voorzitter Elisabeth Post zal op het Malieveld de actievoerende ondernemers en werknemers toespreken. “Na de begrijpelijke frustratie van de boeren trekken wij nu aan de bel. Het is hoog tijd dat de politiek ons serieus neemt”, zegt Post. “Door de nieuwe regels rond PFAS en de stikstofproblematiek staan bouwprojecten stil. Dit raakt transportbedrijven flink: 30 procent van alle wegtransport in Nederland is bouwgerelateerd. Er is nú actie nodig. Anders gaan er de komende maanden honderden bedrijven kapot. Dat laten we niet zomaar gebeuren. Daarom sta ik volgende week woensdag op het Malieveld.”

Elisabeth Post van TLN

TLN-voorzitter Elisabeth Post

Woningen, wegen, werkgelegenheid
De problemen die transportbedrijven ervaren door de PFAS- en de stikstofcrisis, hebben impact op heel Nederland, zegt Post. “Transportbedrijven rijden natuurlijk niet voor hun lol rond. Zij rijden met bouwmaterialen voor woningen, voor wegen. Die helpen om te zorgen dat iedere Nederlander voor een normale prijs een huis kan kopen. Ook zorgen zij ervoor dat ons wegennet op peil blijft en we met z’n allen een beetje kunnen doorrijden op de snelweg. Samen met alle bedrijven en banen in de bouw die op de tocht staan, zijn de PFAS- en de stikstofcrisis een gigantische bedreiging voor de werkgelegenheid in Nederland.”

PFAS-probleem acuut
Voor bedrijven in de bouwlogistiek is PFAS het meest urgente probleem. TLN-voorzitter Post: “Het grondverzet in Nederland staat stil. Na verscherping van de regels rond PFAS begin deze maand wordt er bijvoorbeeld bijna geen schep grond meer verplaatst. Dit probleem is acuut voor bedrijven die grond, zand en grind vervoeren: hun materieel of zelfs hun hele businessmodel is hierop afgestemd. Tevens hebben deze transporteurs vaak alleen kiepauto’s: die kunnen niet opeens computers, luiers of meubels gaan transporteren.”

Renault kipperbak

Foto ter illustratie.

Structurele oplossing stikstofprobleem gewenst
De PFAS-crisis komt voor de transportsector bovenop de al langer bekende stikstofcrisis. Vanwege de crisis worden nieuwe vergunningen geblokkeerd of ingetrokken. En dus vindt TLN dat de politiek snel maatregelen moet treffen om Nederland van het stikstofslot af te halen.

Publieksvriendelijk protest
TLN hecht er sterk aan dat het protest publieksvriendelijk wordt. Zodoende moet het verkeer op de snelwegen door kunnen rijden, de vrachtwagenchauffeurs die onderweg zijn voor klanten moeten niet in de file terechtkomen. Geen shovels, kranen, machines en kiepauto’s op de snelweg. “Mensen ja, materieel nee”, is het uitgangspunt.​

Op deze pagina vind je alle informatie over de actiedag op 30 oktober 2019.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie