TLN: onterechte naheffingen voor bijscholing
| 15:53 | Truckstar Redactie

TLN: onterechte naheffingen voor bijscholing

TLN waarschuwt voor de gevolgen van forse naheffingen op transportbedrijven die eerder gebruik maakten van fiscale vrijstellingen voor bijscholing van hun werknemers.

Het gaat om naheffingen van de Belastingdienst die soms in de tonnen lopen, zegt TLN. Als gevolg hiervan dreigen diverse transportbedrijven op de fles te gaan. De brancheorganisatie vraagt de Tweede Kamer in actie te komen voordat gesteggel tussen de Belastingdienst, onderwijsinstellingen en de onderwijsinspectie slachtoffers maakt.

Het probleem is ontstaan doordat mbo-instellingen de transportsector de afgelopen jaren benaderden om werknemers bij te scholen. Aangezien de opleidingen aan de eisen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voldeden, zou dat de transportondernemers belastingvoordeel opleveren in de vorm van afdrachtvermindering (WVA). Veel ondernemers zijn daarop met mbo-instellingen in zee gegaan, maar nu blijkt dat sommige van deze opleiders zich bij de uitvoering van het onderwijsprogramma niet aan de wet- en regelgeving hebben gehouden. De Belastingdienst vordert daarom in een aantal gevallen de WVA terug en legt daar bovenop zelfs nog boetes op. Aan de andere kant  heeft de onderwijsinspectie in veel van deze gevallen helemaal geen overtredingen geconstateerd. TLN spreekt dan ook van een ‘hoogst curieuze gang van zaken’ die voor sommige transportondernemingen fataal kan uitpakken.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie