Van de Werken
| 11:58 | Arjan Olsthoorn

Throwback: duo van Van de Werken & Dellemans

Het is februari 2008 en in Truckstar editie 2 staan twee bijzonder opvallende Scania’s. In Truckstars Throwback Thursday blikken we terug op de vrachtwagens van Wilma van de Werken en Erik Dellemans.

Dit artikel komt uit het Truckstar archief van 2008. Beschreven informatie en/of andere zaken kunnen ondertussen achterhaald zijn.

Het is geen toeval dat de trucks van Wilma van de Werken en van Erik Dellemans veel op elkaar lijken. Ze zijn namelijk door dezelfde spuiter gespoten en opgebouwd. Wilma en Erik zijn trouwens niet alleen maar collega’s van elkaar.

Van de Werken en Dellemans

Een geweldig duo. Compleet verschillend, maar toch in veel hetzelfde.

“Dat je dat niet wist!” roept Wilma als we haar en Wim voor een fotosessie treffen in het Belgische Webbekom. “Erik en ik zijn al acht jaar bij elkaar. We hebben elkaar in 1999 leren kennen op het Truckstar Festival. Erik kwam daar met een heel fraaie Scania V8 en toen ik hem met die auto zag, was ik meteen verloren.”

Mooie kippers
Erik en Wilma rijden tegenwoordig hoofdzakelijk voor Eriks vader, Roger Dellemans. Dat betekent dat ze vooral met zand en grind onderweg zijn, maar ook wel met schroot en slachtafval. Eigenlijk alles wat in de kippers past, die zijn voorzien van een dubbellaags dekzeil en een Carrier koelaggregaat die de temperatuur kan regelen van -20 tot +20 graden Celsius.

Scania R 500

Het zijn moderne kippers die er ook netjes uitzien. Maar de grootste blikvangers zijn toch de trekkers. In mei 2006 besloten Erik en Wilma allebei een nieuwe Scania te kopen, een type R500 V8, en daar geheel volgens eigen smaak prachtige trucks van te maken. Erik: “Door twee auto’s tegelijk te kopen konden we een betere prijs afspreken wat natuurlijk een financieel voordeel opleverde. Mijn vorige auto’s waren altijd opgesmukt, dus nu ook, maar wel op een heel andere manier. Tot nu toe had ik heel veel RVS op mijn truck, dus veel glimmend spul. Dat is bij deze auto veel minder: deze is veel ingetogener. Maar daardoor juist mooier.”

Sprekende cabine
In het interieur van Eriks truck is een kleurcombinatie van pianozwart met camel bruin toegepast. Deze kleuren zijn ook op het dashboard gespoten dat daarvoor volledig is geschuurd. “Een cabine moet spreken, iets uiten van jezelf.”, vindt Erik.

Dat is een opvatting waar Wilma het volledig mee eens is. Net als Erik komt ook zij uit een chauffeursnest. Toch hadden haar ouders voor Wilma een andere toekomst uitgestippeld dan achter het stuur van een truck. “Ze wilden dat ik ging studeren,” vertelt Wilma, “en ik heb dan ook de MAO met de richting assurantiën gevolgd. En afgemaakt. Alleen heb ik er daarna nooit meer iets mee gedaan. Drie maanden na mijn studie ben ik toch op de vrachtauto gegaan. Gelukkig stonden mijn ouders wel achter deze beslissing en hebben ze me ook financieel gesteund. Inmiddels ben ik 13 jaar verder en heb ik vier trucks gehad, met uitzondering van de eerste allemaal met een V8.”

Beide trucks zijn zeer fraai afgewerkt.

De nieuwe Scania R500 V8 is Wilma’s absolute trots. De kleuren in combinatie met het fraaie special paintwerk hebben er een zeer fraaie auto van gemaakt. Net als Erik heeft Wilma ervoor gekozen het uiterlijk wat ingetogen te houden, waardoor de auto er niet schreeuwerig maar juist wat chique uitziet. Ook Wilma heeft het interieur van de cabine grondig laten behandelen, waarbij ook het dashboard is gladgeschuurd en gespoten. Ze koos voor de kleuren rood, groen en goud. Op het Truckstar Festival werd Wilma eerste in de categorie trekkers.

Gek op paarden
Voor het special paintwerk koos Wilma het onderwerp ‘paarden’ die aardig wild aan het springen zijn. “Ik ben gek op paarden en ik doe in de weekenden mee aan dressuurwedstrijden: met de paarden heb ik al meer bekers gewonnen dan met mijn truck. In het spuitwerk op de truck komen ze prachtig tot hun recht.”

Erik: “Ik zocht het juist in de vikingtijd. ‘Erik de viking’, dat zegt al een hoop, toch? Op mijn voorlaatste truck had ik ook dergelijke taferelen. Mooie vikingboten en achterop een fraai gelijnde vikingvrouw. Het special-paintwerk valt niet zo erg op, daar het donker en klein gehouden is op de zijkanten van de cabine. De afbeelding achterop de cabine is wel mooi groot, maar valt door de trailer erachter ook niet echt op. Maar wat geeft het: ik doe het omdat ik het zelf erg mooi vind. Het is mijn passie en mijn hobby.”

Voortbordurend op de toekomst vertellen Erik en Wilma over hun baby. Nee, geen echte …., maar een nieuwe Scania R500! “We werken samen aan de toekomst en hebben een nieuwe firma opgericht. Intraweb. Kort geleden hebben we voor deze firma een nieuwe R500 besteld. Hoe we deze auto zullen opbouwen, weten we nog niet. Maar dat het iets heel bijzonders gaat worden, staat als een paal boven water. Volgens jaar gaan we daar op het Truckstar Festival ongetwijfeld de prijs Mooiste Truck van Nederland mee halen.”

Tekst en foto’s: Oscar Hoogendoorn

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Word dan abonnee en ontvang Truckstar automatisch bij je thuis!

1 Reactie
  1. Ze zijn na 9 jaar terug samen bij smz.be We hebben Wilma al 8 jaar en nu ook Erik Dellemans zijn r 500 gekocht voor op onze franse vestiging in Clermont ferrand. Daar euro3=euro6 op de weg.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie