André Hazes
| 17:37 | Arjan Olsthoorn

Throwback: de Volvo FH ‘van André Hazes’

Truckstars Throwback Thursday! Op donderdag duiken we graag onze rijke geschiedenis in, ditmaal belanden we in het jaar 2016. In het maartnummer van dat jaar staat de blikvanger van eigenrijder Toon Meesters. Met zijn laatste auto, een Volvo FH Globetrotter XL, wil hij nog één keer uitpakken: André Hazes zet de toon.

Dit artikel komt uit het Truckstar archief van 2016. Beschreven informatie en/of andere zaken kunnen ondertussen achterhaald zijn.

André Hazes overleed in 2004, maar is nog altijd populair. Dat komt ook door zijn uitgebreide repertoire: hij bracht minstens 300 nummers uit, waaronder klassiekers als Bloed, Zweet en Tranen, Zij Gelooft In Mij en Wij Houden Van Oranje. Eigenrijder Toon Meesters uit Roosendaal is ook Hazes-fan. “Sinds 1992 ben ik eigenrijder. Dit is mijn laatste auto voor ik ermee stop. Daarom wil ik nog een keer flink uitpakken,” zegt hij. Bij Volvo-dealer Bluekens in Roosendaal bestelde hij dan ook een Volvo FH Globetrotter XL met 460 pk-motor, luchtgeveerde vooras en dual clutch versnellingsbak.

Verlichte plaat

Als eerste stap naar het eerbetoon aan André Hazes gaat de Volvo naar Sjaak Kentie in Schoonhoven. Daar worden de zij- en achterkant van het chassis dichtgemaakt met een vlakke plaat. Ook de voorkant ondergaat een metamorfose. Zo komt er een grote bullbar met vier lampen voor de grille en boven op het dak verschijnt een lichtbak met Toons naam in de sneeuw. “Dat logo met de sneeuw zat op al mijn vorige auto’s en moest ook nu weer terugkomen”, verklaart Toon. In Schoonhoven wordt meteen ook het stuurhuis aangepakt. André prijkt sindsdien op een verlichte plaat tegen de achterwand van het fraaie wit met bruine interieur.

Voor de aankleding van de Volvo wendde Toon zicht tot MW Designs in Schijndel. Op de flanken en de achterkant heeft Willeke op zeer natuurgetrouwe wijze portretten van André Hazes afgebeeld. Toon: “Om ook de zijplaat tot één geheel met de cabine te maken wilde ik de lijnen en schaduwen door laten lopen van de cabine in de zijplaat. Daarnaast zitten er nog heel wat kleinere Hazes-details op de auto, zoals de muzieknoten op de hoekschildjes en de tekst ‘Zij Gelooft In Mij’ op de grille.”

Duimen omhoog

Dat André Hazes inderdaad nog lang niet vergeten is, blijkt overduidelijk als we een stukje gaan rijden en onderweg af en toe stoppen om foto’s te maken. Mensen keren zich achterstevoren op de fiets, steken hun duim op en stoppen soms helemaal om de Volvo beter te kunnen zien. Dat doen ze ook als Toon aan het werk is met zijn rode Volvo, want uiteindelijk moet hij er gewoon de kost mee verdienen. “Ik rijd nu met containers door de Benelux, maar in de loop der tijd heb ik allerlei werk gedaan”, vertelt hij enthousiast.

Toon Meesters

De bullbar geeft de Volvo een stoer uiterlijk.

Vervolgens komen er allemaal verhalen over de plekken waar hij is geweest in zijn loopbaan als eigenrijder. Vrijwel elk Europees land komt voorbij, maar ook uitstapjes naar het Midden-Oosten. “Maanden achtereen was ik onderweg. Een mooi bestaan, maar dat werk is er niet meer voor Nederlandse chauffeurs.” Ook ritten naar zijn favoriete bestemming Spanje krijgt hij nog maar weinig. “Ik heb nog wel de Spaanse vlag laten spuiten op de zonneklep in de hoop er met deze auto nog eens te komen. Maar het valt niet mee om dat werk rendabel te krijgen.” Evengoed heeft Toon het nog steeds naar zijn zin achter het grote stuur en zijn nieuwe Volvo met het eerbetoon aan André Hazes straalt dat naar alle kanten uit.

 

zij gelooft in mij

In plaats van het Volvo-logo een tekst van Hazes: Zij gelooft in Mij.

Toon Meesters

Achterbumper met bloklampen, spatlap én Bloed, Zweet en Tranen. Een fraai geheel.

Tekst en foto’s: Vincent Broer

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Word dan abonnee en ontvang Truckstar automatisch bij je thuis!

1 Reactie
  1. Ik snap niet dat truckers afbeeldingen van personen op hun truck laten spuiten. Wat als je die persoon moe bent? Dan rij je rond in een truck met iemands afbeelding daarop. De truck is dan bijna onverkoopbaar. Men laat toch ook geen tattoo met de naam van je partner op je zetten?

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie