Transport Apers
| 10:14 | Arjan Olsthoorn

Throwback: Belgisch trekpaard van Kenny Apers

Voor deze Truckstars Throwback Thursday duiken we de Supertruck Special van 2016 in. Vrasene, vlakbij de Antwerpse haven, is de thuisbasis van vader Danny en zoon Kenny Apers. Zij zijn de trotse eigenaren van een fraaie DAF met special paint van trekpaarden.

Dit artikel komt uit het Truckstar archief van 2016. Beschreven informatie en/of andere zaken kunnen ondertussen achterhaald zijn.

Welk merk de nieuwe auto van Kenny Apers moest hebben was geen vraag. De familie Apers is in 2016 precies een halve eeuw actief in het wegtransport en al die tijd rijdt de familie DAF’s, geleverd door garage Van den Keybus uit St-Niklaas. Kenny Apers: “Mijn vader en opa waren altijd heel tevreden over het merk en de service van de garage. Inmiddels ben ik de derde generatie binnen het bedrijf.” Kenny is na het behalen van zijn rijbewijzen in 2011 begonnen met rijden voor vader Danny. Eerst op een DAF XF Space Cab, maar die is nu vervangen door een nieuwe XF Super Space Cab met 510 pk sterke motor.

Transport Apers

Welk merk de nieuwe auto van Kenny moest worden was geen vraag. De familie Apers rijdt al ruim een halve eeuw met DAF’s.

Naar Nederland
Kenny wist vrij goed hoe de DAF moest worden, maar wie er ging verbouwen was een ander verhaal. “Ik wilde een strak dicht gebouwde auto met special paint er op, net als op de eerdere DAF’s. Helaas is onze vaste special-painter vijf jaar geleden overleden, dus moesten we op zoek naar iemand die evenveel passie legt in de opbouw van vrachtwagens. Van truckshows en foto’s op internet kende ik al wat bedrijven in Nederland. Die heb ik gevraagd wat ze voor me konden doen.”

“Ik wilde een strak dicht gebouwde auto met special paint er op.”

Zo is Kenny uitgekomen bij Stefan van Kessel. Die verzorgde de opbouw aan de buitenkant. Cranen zorgde voor het spuitwerk en MW Designs tekende voor de special paint. “Ik heb de auto naar Nederland gebracht en vervolgens hebben de opbouwers onderling geregeld wie wanneer wat zou doen. Zo had ik er weinig omkijken naar. Ik kon de DAF ophalen toen de buitenkant af was.” Voor het interieur ging hij daarna langs bij Special Interior.

Paarden zoeken
Voor de special paint op de auto vroeg Willeke van MW Designs om voorbeelden. Deze bleken echter nog niet zo gemakkelijk te vinden. Kenny wilde graag afbeeldingen van stoere trekpaarden op de cabine, aan het werk op het land. “Er waren wel wat foto’s, maar niet van wat ik in mijn hoofd had. Via een forum ben ik in contact gekomen met iemand die een aantal van die paarden heeft. Speciaal voor mijn zijn de paarden ingespannen en op het land aan het werk gegaan. Daarvan hebben we foto’s gemaakt en die zijn weer gebruikt als voorbeeld voor de special paint.” Een beetje omslachtig misschien, lacht Kenny, maar het resultaat is super. “Vooral de paint op de achterkant van de cabine vind ik echt heel mooi. Die waarop de boer met drie paarden voor de ploeg in de weer is.”

Speciaal kenteken
De paarden hebben alles met het werk te maken dat deze auto doet. “Vanuit de haven van Antwerpen rijden we (kunst) meststoffen naar boerderijen en andere verwerkers in België, soms vanuit containers maar meestal met de kieper. Dat is best wel stoffig werk maar door waar het kan even de auto af te spuiten en in het weekend goed te wassen hoop ik hem toch netjes te houden,” legt Kenny uit.

Ook het kenteken, K – APERS, heeft wat uitleg nodig. “Hier in België kun je voor een bepaald bedrag een kenteken kopen met letters en cijfers naar keuze. Of alleen letters zoals hier. Ik krijg er wel eens commentaar op als ik het kenteken op de papieren of bij het aanmelden bij een kaai moet vermelden.” Anders dan in Nederland hoort de kentekenplaat niet bij de auto, maar bij de eigenaar. Op zijn volgende DAF kan Kenny deze kentekenplaat dus gewoon weer gebruiken.

kenteken

Het kenteken, K – APERS, is gepersonaliseerd. Kenny Apers is trots op zijn DAF.

Na het fotograferen van de DAF spreek ik vader Danny Apers ook nog even. Hij is net klaar met wassen van zijn eigen DAF en vertelt over het 50-jarig bestaan het bedrijf. Speciaal voor die gelegenheid wordt er een oldtimer opgeknapt, vertelt hij. Het merk daarvan is natuurlijk een DAF en de restauratie gebeurt in Nederland.

Tekst en foto’s: Vincent Broer

Na een simpele zoektocht op Facebook vinden we de inmiddels gerestaureerde DAF 3600 van Danny Apers. Een prachtexemplaar als je het ons vraagt.


Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Word dan abonnee en ontvang Truckstar automatisch bij je thuis!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie