Tweede kamer: tachograafkaarten kostendekkend maken
| 12:30 | Robert Servaas

Stilstand dreigt voor nieuwe vrachtauto’s

Stilstand dreigt voor duizenden nieuwe vrachtauto’s en bussen nu Kiwa de werkplaatskaarten voor de slimme tachograaf niet op tijd kan leveren. TLN, evofenedex, RAI Vereniging en BOVAG roepen de overheid daarom op in Europa te pleiten voor meer flexibiliteit bij de invoering van de slimme tachograaf, bijvoorbeeld door voorlopig geen boetes uit te delen voor het rijden met een nieuwe vrachtauto met ‘oude’ tachograaf.

Nieuwe vrachtauto’s en bussen die na 15 juni 2019 op kenteken worden gezet, moeten zijn voorzien van een nieuwe versie van de tachograaf: de slimme tachograaf (of smart tacho). In Nederland heeft het bedrijf Kiwa Register B.V. van de overheid de opdracht gekregen de noodzakelijke tachograafkaarten te leveren voor de slimme tachograaf. Maar nu meldt Kiwa onlangs pas over ruim twee maanden te kunnen leveren (vanaf 15 mei). Terwijl de werkplaatskaarten volgens Europese wetgeving uiterlijk 15 maart in alle lidstaten verkrijgbaar moeten zijn. Die werkplaatskaarten zijn namelijk nodig voor het ijken van de nieuwe tachografen, voordat de vrachtauto’s de weg op gaan.

Voertuigleveranciers, dealers, transportbedrijven en andere bedrijven die vrachtauto’s gebruiken, zijn nu de klos. 15 mei is veel te laat. De nieuwe voertuigen met een slimme tachograaf worden sinds deze maand namelijk al afgeleverd bij de dealers. Vrachtwagens die nu al bij de dealer ‘op voorraad’ staan, mogen na 15 juni ook de weg niet op zonder slimme tachograaf. Transportbedrijven en handels- en productiebedrijven die vrachtauto’s inzetten, rekenen op de voertuigen die zij al lang geleden hebben besteld en in gebruik willen nemen. Maar als de tachografen van die nieuwe voertuigen niet op tijd geijkt kunnen worden, kunnen zij die vrachtauto’s helemaal niet gebruiken.

Volgens de vier organisaties is meer flexibiliteit vanuit Europa bij de invoering van de slimme tachograaf dus noodzakelijk. Dan kunnen de vrachtauto’s gewoon geleverd worden en kunnen de kopers van die vrachtauto’s deze alsnog inzetten. De organisaties roepen minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dan ook op om hier in Brussel voor te pleiten. En bijvoorbeeld tijdelijk afspraken te maken over de handhaving op de aanwezigheid van de nieuwe tachograaf.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie