Sterke schuimblussers in West-Brabant
| 11:17 | Truckstar Redactie

Sterke schuimblussers in West-Brabant

De brandweer in Midden- en West-Brabant heeft twee sterke Volvo FM schuimblussers in gebruik genomen.

Beide wagens hebben motoren van maar liefst 500 pk; de één is echter een 8×4 voor de Moerdijk terwijl de ander een 6×4 is voor Bergen op Zoom.

De opbouw van de brandweerwagens komt van Ziegler Brandweertechniek uit Winschoten. Daar voorzag men de trucks ook van een wide-spread tandemstel met gestuurde laatste as.

Moerdijk
De zware 8×4 truck wordt gestationeerd in Moerdijk-Haven en zal uitrukken bij calamiteiten rond de zware industrie aldaar. De auto kan 15.200 liter water meebrengen en 3.000 liter schuimvormend middel.

Bergen op Zoom
De wagen voor Bergen op Zoom is met drie assen iets lichter uitgevoerd. Deze kan 9.000 liter water meebrengen en 2.000 liter schuimvormend middel. De opbouw is verder geheel gelijk.

Sterke schuimblussers in West-Brabant
De drie-asser voor Bergen op Zoom in actie.

Grote brand Chemie-Pack
Uiteraard speelde de recente grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk een rol bij de aanschaf van de FM. Frans Voesenek, consultant techniek bij de Regionale Brandweer legt uit:

“Deze beide schuimblussers zijn van een zwaarder kaliber dan waarmee we normaliter branden blussen. De grote brand enkele jaren terug op het industrieterrein van Moerdijk heeft ons tot het inzicht gebracht dat we ander materieel nodig hebben om adequater te kunnen reageren. Met deze schuimblussers kunnen we een eventuele brand sneller onder controle krijgen, omdat we schuim gebruiken in plaats van water.”

Het brandweerkorps ‘Brandweer Midden- en West-Brabant’ is verdeeld in vijf samengevoegde clusters en verantwoordelijk voor de gehele brandweerzorg in Midden- en West-Brabant.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie