| 13:44 | Robert Servaas

Spielwarenmesse Neurenberg 2020

Jaarlijks wordt in januari de Spielwarenmesse in Neurenberg gehouden. Op deze internationale speelgoedbeurs laten verspreid over twaalf enorme hallen vele fabrikanten hun nieuwste items zien. Dat gaat van bordspellen via games tot poppen, speeltoestellen, modeltreinen en uiteraard miniatuurauto’s. Hierbij een selectie van het nieuws op vrachtwagengebied.

WSI
Veel nieuws bij de Nederlandse fabrikant van vrachtwagens in 1:50 zoals de Scania Next Gen torpedo en de Scania Next Gen G met extra platte cabine. Die laatste kent toepassing voor onder meer zwaar transporttrekkers en autotransporters. Klassiekers waren ook vertegenwoordigd in de vorm van de Scania 111 torpedo. Die auto is er met en zonder slaapcabine en komt ook met de lange neus. Een andere leuke nieuwkomer is de Volvo N88/N89 en ook deze komt in twee cabinevarianten. Een bijzondere machine is de Spierings torenkraan die uiteraard ook helemaal uitgevouwen kan worden.

Eligor
Het aanbod aan vrachtwagens in schaal 1:43 blijft maar toenemen. Zo heeft Eligor zelfs de primeur met de nieuwe Iveco S-Way trekker. Het merk maakt twee versies, de normale turbodiesel en de LNG trekker met de kenmerkende ronde brandstoftanks. De afgelopen maand verschenen bij de Franse fabrikant eveneens de Scania NGS waarvan op de foto een limited edition ter gelegenheid van 50 jaar V8. Heel recent kwam men tevens met de Renault T die inmiddels in meerdere uitvoeringen leverbaar is. Fraaie modellen met tal van accessoires als extra daklampen en special paint.

NZG
Vorig jaar verraste NZG met een enorme Mercedes Actros in 1:18 met naar keuze een containerchassis erachter of een autotransporter. Nu staat er op de stand een nog grof handmodel van de volgende 1:18 trekker, de Scania Next Gen. Te zien is dat het om de hoge S-cabine gaat maar een typeplaatje ontbreekt. Volgens medewerkers moet er nog wat ontwikkelingswerk gebeuren maar men hoopt de Scania begin 2021 op de markt te kunnen brengen.

Schuco
In een van de vitrines bij Schuco was deze autotransporter te zien. Nog een handmodel van een klassieke Mercedes waarmee vroeger de racewagens naar de circuits werden vervoerd.

DieCast Masters
Ook in 1:50 is bij deze fabrikant weer het nodige nieuws te zien. Zo zijn er nieuwe varianten van hun USA trucks. We noemen hier onder meer de Peterbilt 579 day cab, de Peterbilt 579 ultraloft met grote sleepercab en de Kenworth T88 met triplestel achter voor extra zware inzet. Een minder bekend truckmerk is Western Star en daarvan is er de 4900 met slaapcabine en een Western Star 8×4 mixer met triplestel achter. En in de serie CAT trucks komt een zware dumper met eveneens drie assen achter.

Ixo Models
Nog zo’n fabrikant met een hele lijn bedrijfsauto’s in schaal 1:43 is Ixo. Hier bestaat het nieuws voornamelijk uit kleurvarianten van bijvoorbeeld de USA trucks die ook in de tijdschriftseries voorbij komen. Dat levert wel fraaie modellen op als de Kenworth K100 COE met aerodyne slaapcabine en de Freightliner FLA Cabover. De Peterbilt 359 is zo’n typische USA truck met veel chroom en lange neus. Hoewel hij er best klassiek uit ziet, wordt ie nog steeds nieuw geleverd al zijn de ronde koplampen inmiddels vervangen door vierkante. Wel klassiek is de Peterbilt 281 uit de jaren 50 met enkele koplampen en die ene luchthoorn in het midden.

Wat betreft Europese vrachtwagens is de Magirus Jupiter 6×6 een leuke aanvulling maar nog veel leuker is de DAF 2600 trekker. Racetransporters zijn er in de vorm van de Mercedes 1632 in de kleuren van Kremer Porsche en de Volvo F88 in het zwart met goud van het John Player Special team. Die laatste is er overigens ook in Martini Racing kleuren.

Marge Models
Deze Nederlandse fabrikant is het aantal vrachtwagens in schaal 1:32 lekker aan het uitbreiden. Na de Volvo FH en Mercedes Actros stonden er nu twee prototypes van een Scania NGS in de vitrine. Net als bij de andere trucks komt er een 4×2 trekker en een 6×2 met voorloopas. Marge kiest voor de R cabine met Highline dak. Ergens derde kwartaal van dit jaar zou hij op de markt moeten komen. Als vierde merk is een Renault T in ontwikkeling. Op het gebied van opleggers wordt er gewerkt aan een Knapen walking floor met echt afdekzeil. Ander nieuws is er in de vorm van een Nooteboom oplegger met of zonder dolly waar mooi de nieuwe vierassige zwaar transportvariant van de Volvo FH trekker voor past.

SSM
Op de Spielwarenmesse ontdekten we bij Herpa in de vitrine 1:43 modellen van SSM wat staat voor Start Scale Models. De Russische fabrikant brengt miniaturen van merken als Tatra en Kamaz, maar ook Skoda. Op de foto een Tatra 815 met kraan.

Tamiya
Ook radiografisch bestuurde trucks worden steeds mooier en gedetailleerder. Een goed voorbeeld is deze Volvo FH16 750 Globetrotter bergingsauto die op een testbaan zijn rondjes reed. De schaal is 1:14 dus het is een flinke jongen maar bijna niet van echt te onderscheiden.

Road Kings
Nog een fabrikant van trucks in de grote schaal 1:18. Het leveringsprogramma omvat inmiddels modellen van onder meer Scania, Volvo, Mercedes en MAN. Daar komt nu deze Iveco Turbostar bij. Men wilde hem op de Spielwarenmesse voor de foto niet uit de vitrine halen maar dit geeft toch een indruk.

OttoMobile
Nog zo’n fabrikant die flink aan de weg timmert met fraaie 1:18 modellen is OttoMobile uit Frankrijk. Naast hun personenauto’s kwam het merk enige jaren geleden met een 1:18 Renault Magnum. Die is er nu weer maar dan als facelift model. Wel snel zijn want de oplage is als altijd beperkt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie