Special – Zwaar & Speciaal Transport 2015
Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special
Truckstar brengt ieder jaar de Zwaar & Speciaal Transport Special uit: een prachtig geïllustreerde uitgave vol met zware en bovenmaatse transport- en hijsklussen. Een blad voor de liefhebber dus, maar eigenlijk voor iedereen die wel iets met (zwaar) transport heeft en eens achter de schermen wil kijken.
Op deze pagina vind je een uitgebreide preview van de Zwaartransportspecial van 2015. Abonnees krijgen de Zwaartransportspecial bij hun abonnement, maar hij ligt ook twee maanden lang in de winkel. Je kunt hem online bestellen via deze link.
Klik op onderstaande links voor ruime previews van de Zwaartransportspecials van eerdere jaren.
Zwaar & Speciaal Transport Special 2014
Zwaar & Speciaal Transport Special 2013
Zwaar & Speciaal Transport Special 2012
Zwaar & Speciaal Transport Special 2011
Zwaar & Speciaal Transport Special 2015
Een beladen vracht
Met acht meter lengte en een gewicht van 11 à 12 ton is de lading voor chauffeur Douwe Eizema niet direct bijzonder. De precaire staat waarin de stokoude treinwagon verkeert, is dat wél.
Weinig kilometers, lange reis
Hemelsbreed stelt de afstand niets voor, maar met een RVS-tank op je dieplader ben je zo maar een aantal dagen onderweg. Bij Bolk Transport kijken ze daar dan ook helemaal niet van op.
Eastermar loopt uit voor megakorf
Met 62 meter vestigt het transport van een wapeningskorf een lengterecord voor Luitzen de Boer van Combex. Daarbij valt het gewicht van tien ton in het niet.
Mega-klussen
Van de grootste transporten ter wereld krijg je als gewone sterveling weinig mee, tenzij je bij Sarens werkt natuurlijk. Zij verrijden met hun SPMT’s in configuraties van soms wel 160 aslijnen de grootst denkbare constructies.
Het mocht wat kosten
In Canada zaten ze te springen om een warmtewisselaar en die moest uit Duitsland komen. En dus zette DB Schenker alles op alles om aan het verzoek van de klant te voldoen. De reis ging daarom niet alleen per truck en schip, maar deels ook – vanwege de lengte en het gewicht – met het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov 225.
Optocht door de binnenstad
Stel je voor: acht stalen gastanks van bijna 40 meter lang, 9 meter in doorsnee en 330 ton zwaar. Het spul staat klaar bij fabrikant Geldof in Willebroek, België, en moet naar Denemarken.
Als besluit is daar nog het lossen, hijsen en plaatsen van de zogenaamde bullets met zware rupskranen op de Fredericia olie- en gasterminal.
Klassieker AM General M915
Na WW II kregen veel militaire voertuigen een tweede leven bij civiele transporteurs. Nu gebeurt dat niet meer, maar met wat fantasie kun je ook van een ‘moderne’ legertruck nog iets aparts maken.
Plezier door afwisseling
Voor 52 ton en 31 meter draait Tilburger Willem Kwakman z’n handen niet om. Alsof hij nooit anders gedaan heeft, brengt hij zijn lading met zijn DAF XF105 met Nooteboom semidieplader in drie uur tijd van Budel naar Schiedam.
Uitzonderlijk blauw
Uitzonderlijk transport heb je in soorten en maten. Welke kleur maakt niet uit, zolang de lading maar onbeschadigd op de bestemming aankomt. Want zoals chauffeur Peter Verkooijen zegt: ,,Als je hiermee wat raakt, is het gelijk raak.’’
Grote grommers
In de offshore industrie is alles groot en log. Een kabel bijvoorbeeld kan zomaar een doorsnede van 40 cm hebben en een gewicht van 110 ton (!). Transportbedrijf Westdijk uit Alphen a/d Rijn mag vandaag aan de bak voor het transport van een paar ‘grote grommers’.
Supergrijper naar de haven
De wrakkengrijper van TGS weegt 170 ton, wordt hydraulisch geopend en gesloten en kan 1.000 ton oppakken. Maar wat nu als hij te groot is voor een ritje over de weg? Dan deel je hem gewoon in tweeën. Maar soms heb je ook dan nog je handen er behoorlijk aan vol.
Alleen bij weinig wind
Om de windmolenparken voortdurend te voorzien van verse aanvoer, is er dicht bij de locatie een speciale opslag locatie gebouwd. Er kan alleen gebouwd en gehesen worden op dagen dat er weinig wind is. Die dagen houdt Ter Linden er juist bij zijn personeel de wind flink onder en zorgen ze voor een continue aanvoer van windmolenonderdelen.
Nieuw vlaggenschip voor Kok Lexmond
De nieuwe Volvo van Kok Lexmond valt met zijn rode kleur lekker op. Als er dan ook nog een mega-zeef op het diepbed komt te liggen, spreek je helemaal van een indrukwekkend geheel.
Mooi op tijd
De treinstellen die Internationaal transportbedrijf Klomp uit Zwolle op de trailer heeft staan zullen nooit meer te laat komen. Ze vertrekken – dit keer geheel op tijd – voor hun laatste reis naar de sloop.
Zware jongen
In de rubriek Speciaal Transport van het Fotojaarboek 2015 prikten wij op goed geluk een inzender en stuitten op de foto van Niels van Wijgerden (24). Een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie zware jongens.
Transport zware Hyster
Ronald de Heus (45) uit Emmeloord rijdt als chauffeur op een zwaartransportcombinatie regelmatig met heel extreme ladingen. Zelf is hij daar niet van onder de indruk.
Noors zwaartransport
Op de ‘Vei og Anlegg’ in Oslo, wordt bijzonder materieel tentoongesteld. En al dat materieel moet naderhand ook weer terug naar de eigenaren. Een mooie kans om eens te zien hoe het toegaat in het Noorse zwaartransport, oftewel Tung Transport.