Special – Zwaar & Speciaal Transport 2014
Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special 2014
De Truckstar Zwaar en Speciaal Transport Special 2014 is uit: maar liefst honderd pagina’s foto’s en verhalen over gewichtige en speciale transportklussen, met daarbij ook het nodige hijswerk. Genieten dus!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het betere bochtenwerk
In de categorie overmaatse transporten volgen we chauffeur Peter Klanderman van HLS uit Almelo met zijn nieuwe Volvo FH en ernstig ver uitgeschoven Broshuis SL dieplader. Dat uitschuiven moet ook wel, want zoals je op bovenstaande video kunt zien is de machine die Peter geladen heeft vrij lang: 19,5 meter om precies te zijn. Dat staat garant voor het betere bochtenwerk.
Werken met het beest.
Onder de kop ‘Gaffert B.V. krijgt spectaculaire nieuwe FH’ schreven we in 2013 over een nogal kaal uitziende, net afgeleverde witte Volvo FH. Er waren echter grootse plannen voor deze bruuske vijfasser, en nu de truck in gebruik genomen is, gaan we direct mee met de eerste en zware klus voor ‘The Beast’, zoals de FH inmiddels al genoemd, om de truck en z’n zeer bijzondere kraan mooi in beeld te brengen.
Geen angst voor obstakels
Zwatra-chauffeur Vincent van Velzen is niet bang voor obstakels. En dat is maar goed ook. Hij heeft een 53-ton zware hydro-hammer geladen in Duinkerken met bestemming Kinderdijk. Met 3,5 meter breedte en 27 meter lengte heeft hij op de weg van Alblasserdam naar de Kinderdijk alle ruimte nodig, en zelfs een tegemoetkomende politie-auto vliegt voor Vincent de berm in.
Maiden trip naar Bremen
Voor iedere truck geldt dat één rit ooit de eerste was. In het geval van de nieuwe Volvo FH16 zwaartransporttrekker van chauffeur William den Braassem is er een afvaardiging van Truckstar bij. De bestemming is Bremen, waar truck en trailer – een drie-assige Broshuis – als span de grote publiekstrekkker zullen zijn op een Broshuis-show. Toch kon William de rit bijna niet rijden..
Aan de kant met die brug
Ook in België is er wel eens iets aan vernieuwing toe, en in dit geval zijn dat vier bruggen over het Albertkanaal. Aan ALE Heavylift uit Breda de eer om één van deze bruggen in z’n geheel van z’n sokkels te lichten en op de kant te leggen. Dat betekent het losmaken van de fundamenten, de brug opvijzelen, de brug op SPMT’s op een ponton plaatsen, de brug aan land rijden en die op bokken aan de wal zetten. Geen simpele klus, wel een mooie klus om te zien.
Bestemming Ankara
In het zwaar- en speciaaltransport zijn er weinig grenzen wat betreft de vorm, afmetingen en gewichten van de te vervoeren ladingen, maar ook de bestemmingen laten een ruime mate van actieradius zien. Zo volgen we chauffeurs André Goorhuis en Erwin Baan door Turkije, waar ze met twee trucks één grote machine komen afleveren. Na een rit naar Triest en een boottocht voor de trucks gaat het vanwege de breedte van 3,35 meter onder begeleiding verder door een prachtig Turkije naar Ankara.
Alles onder controle
Gewichten van meer dan honderd ton onder controle houden op hellingen en krappe bochten is niet voor iedereen weggelegd. En ook niet voor iedere truck. Bij Mercedes hebben ze echter alles uit de kast gehaald met de nieuwe SLT (Schwerlasttransporter) om de chauffeur zo goed mogelijk te helpen. De turbo retarder koppeling die men samen met Voith ontwikkelde is daar een belangrijk component in, en we mochten het zelf proberen! Met 170 ton, helling op en helling af, inclusief de hellingproef. Oef..
Fijngevoelige zwaargewicht
Zo’n beetje het toppunt van materieel in de telekranelarij is de Liebherr LTM 1750. Deze mobiele kraan kan maar liefst 750 ton hijsen en omdat te kunnen is het een stuk gereedschap van formaat – 3 meter breed, 22 meter lang, 9 assen, etc. Maar het mooiste is natuurlijk om zo’n hijsmonster in actie te zien. Daarvoor tuigen we naar Harlingen waar kraanmachinist Wilco Ruiter van de Barneveldse Kraanverhuur samen met een collega in de weer is om een kostbaar zeiljacht in het water te leggen, en later ook de enorme mast te plaatsen. Hierbij komt het vooral aan op preciezie en ook dat is mogelijk met deze kraan.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Van het water naar de wind
Windturbines schieten in Europa als paddestoelen uit de grond, en Groot-Brittannië is geen uitzondering. Sterker nog, op de Britse eilanden is de wind een betrouwbare aanwezige in het klimaat en het land is daarom bij uitstek geschikt voor het opwekken van windenergie. Minder geschikt zijn de smalle weggetjes, maar de chauffeurs van het Schotse transportbedrijf McFaydens weten er toch goed de gang in te houden tijdens een mooie rit met windturbine-secties, zoals je ook op bovenstaande video kunt zien.
Schuiven met een betondek
De A20 wordt tussen Rotterdam en Gouda verbreed van twee naar drie rijstroken per richting. Dat heeft heel wat voeten in de aarde en één van de opmerkelijkste projecten in deze operatie is het plaatsen van een 1.100 ton zwaar dek van een viaduct. Een mooi klusje voor de SPMT’s van Mammoet, maar tevens een klus die bijna in het water dreigde te vallen. Het oude viaduct, stammende 1946 bleek namelijk honderd ton zwaarder te zijn dan op de oude bouwtekeningen stond vermeld.
Huiswerk goed gedaan
Als je een brug van 30 meter lengte van Winterswijk naar Alphen aan de Rijn mag vervoeren is dat aan de ene kant een eer, maar moet je aan de andere kant eerst goed je huiswerk doen. De lengte is een uitdaging, maar de breedte van meer dan zeven meter is dat ook. Transportbedrijf Pultrum nam voor deze klus daarom ook een specialist in de arm: Albert-Jan van der Wel van Exbow B.V. uit Bleiswijk. Dankzij zijn voorbereiding loopt het transport gesmeerd, een kijkje in de keuken van het voorbereidingswerk voor bovenmaatse transporten.
Via een omweg kom je er wel
Het transport en de mensen in het transport staan er om bekend inventief te zijn en voor alles een oplossing te vinden, maar soms betekent dat een fikse omweg. Bijvoorbeeld als je twee 500 kuubs melktanks van Sneek naar Heerenveen wil rijden. Met een ingewikkelde omweg, die deels over water loopt, en een mooie zig-zag kom je er echter wel. De mannen van Pax en Jongsma laten dat op professionele wijze zien.
Extreme Canadezen
Het Canadese TOR Trucks bouwt al vijftig jaar extreme trucks. Vaak zijn ze zo groot dat men er in Europa eigenlijk niet mee uit de voeten kan. Toch is het schrijven van een verhaal over Tor Trucks meer dan de moeite waard, want de oilfield-trucks, betonpomp-chassis, mobiele kranen en andere ‘one of a kind’-trucks zijn stuk voor stuk technische juweeltjes.
Terug in de tijd
Of de kreet ‘vroeger was alles beter’ ook opgaat voor het zwaartransport, valt te bezien. Vroeger was het hard werken met materieel dat in veel mindere mate toereikend was dan het tegenwoordig is. Eén ding heeft het oude materieel echter wel: charme. Gelukkig is er van het oude spul best wat bewaard gebleven, onder andere in het Saan-museum in Diemen waar we ons even terug in de tijd wanen, heerlijk.