Special – Zwaar & Speciaal Transport 2011

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011

De Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special 2011 is een prachtig overzicht van het zware en overmaatse hijs- en transportwerk.

 

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011

Hieronder zie je een voorproefje.

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011
Soepele vijfassers

Dikke vijfassers zie je de laatste tijd niet alleen als kippers. Als zwaartransport-trekker is zo’n vijfasser eveneens een zeer soepel stuk gereedschap. En, “daarmee blijf ik uit de kritische zone wat betreft de aslasten”, legt chauffeur Erik Aarts uit. Hij vervoert met zijn Volvo FM480 een kraan van 87 ton op een drie-bed-vijf Nooteboom dieplader met pendelassen. Een routineklusje!

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011

Cutters in stukken

Cutterzuigers, ofwel sleephopperzuigers, ofwel baggerschepen, ofwel dredgers; ze worden tegenwoordig in delen gebouwd. Vervolgens moeten deze losse delen naar één afbouwlocatie gebracht worden en dat is een heel gesleep met zware brokken schip. Sarens uit Dordrecht weet wel raad met dit soort opvallende transportklusjes, en zet daar zware SPMT’s voor in.

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011

Onder spanning

Ook al zijn ze bij Mammoet nog zo ervaren als het om zware klussen gaat, makkelijk wordt het nooit. Zo blijkt maar weer als er een 370-ton zware transformator van een zeewaardig ponton de kade opgereden moet worden. Mammoet gebruikt hiervoor twee zware Mercedes-Benz Actros 4165 SLT-trekkers en twee ‘gewone’ 15-liner platformwagens. Nu nog het ponton in bedwang te houden als de transformator er af gereden wordt.

Zwaar & Speciaal Transport Special 2011

Sterren van formaat

Western Star is een kleine speler in Noord-Amerika. Maar in het zware werk, zoals de bosbouw en het zwaartransport, is Western Star hét merk. In de Canadese provincie Alberta zie je ze daarom ook veel. Transportbedrijven als Entrec hebben veel zwaar werk voor de olie-industrie aldaar. We gaan mee met zo’n ritje en vervoeren drie stoom-modules. Chauffeur Darren Nutt is met zijn 25 jaar nog een jonkie in dit vak, maar hij begon al op zijn zestiende bij Entrec, dus een groentje is hij niet meer.