Special – Trailers en Speciale Voertuigen 2014

Trailers en Speciale Voertuigen Special 2014

De Trailers en Speciale Voertuigen Special 2014 staat vol met zware en specialistische trucks: echt iets voor de liefhebber. Hieronder staan enkele van deze verhalen uitgelicht.

De special ligt niet meer in de winkel, maar is nog wel voorradig en kan besteld worden via deze link.

Met een LZV in het zand

Voor zover wij kunnen achterhalen is de Scania R490 van chauffeur Nick Bedeker een primeur: de eerste LZV in het zandtransport. We gaan naar Kremer Zand in Emmen en komen alles te weten over deze zware, uitgekiende, negen-assige LZV-combinatie.

Redders met smaak

Hamse Sleepdienst uit het Belgische Tessenderlo komt je in stijl helpen, mocht je in hun rayon gestrand zijn. En dat gebeurt op professionele wijze. Want niet alleen het bergingsmaterieel is tip top, ook de ervaren chauffeurs weten van wanten.

Prikken in de grond


De nieuwe Volvo FMX van Tjaden uit Alkmaar is een geval apart. Alsof 4×4 aandrijving niet genoeg is hangt er een stel rupsbanden midden onder de stoere truck. Chauffeur Peter Plenten schakelt de tracks in op een woest stuk grond in Amsterdam. “Wij zijn sondeermeesters. Het gaat bij ons niet om de kilometers maar om het kunnen nemen van grondmonsters.” En daarvoor moet de truck praktisch overal kunnen komen. 

Volgooien maar

Pop IJtsma rijdt reeds enkele maanden op een bijzondere nieuwe Volvo FMX tankwagen van Fieten Olie. Oplettende Truckstar Festival-bezoekers hebben de auto kunnen zien staan op de paddock onder de kap van het tankstation. Het is een unieke truck: 30.000 liter diesel, vier assen en 38 ton. We gaan op pad en dompelen ons onder in de wereld die diesel heet en de wereld van achteraf-weggetjes en uitdagende adresjes.

De brandweer heeft een WaWa

Zelfs op een eiland kan het moeilijk zijn om aan grote hoeveelheden bluswater te komen. We maken kennis met de WaWa van Tholen, oftewel de waterwagen van de plaatselijke brandweer. Deze voormalige RMO-truck heeft reeds een miljoen op de teller, maar bespaart het eiland miljoenen (euro’s). Want het aanleggen van een enorm brandkranen-netwerk richting afgelegen plekken is nu niet nodig. Een slimme truck die veelzijdiger is dan je zou denken.

Scania met slurf

De Scania R580 8×4 met zuigopbouw is een soort Transformers-truck. Jacob Nieuwenhuis is helemaal weg van de Scania, de nieuwste telg in het wagenpark van Kooiker Zuigtechniek uit Staphorst. Om te zien hoe de machine werkt gaan we niet één maar twee keer mee om modder, bagger en zooi op te zuigen op klussen waar een graafmachine geen optie is.

Wegen wassen met warm water

Voor een oliespoor op de snelweg helpen een paar scheppen kattegrit niet. De MAN van ADJ Milieutechniek helpt wel. Chauffeur Peter Walraven levert met deze heet water-wasser dagelijks een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid op onze wegen. Want er wordt me afgelekt!

Een snikheet staaltje

Blokjes staal van maar liefst 850 graden Celsius op je oplegger. Is dat wat? Aart Hak weet niet beter want met zijn nieuwe DAF XF en vier-assige dieplader laadt hij gloeiend hete brokken staal. Daaroverheen gaat een enorme theemuts die de warmte binnen houdt. Een prachtig span om te zien, maar Aart moet er wel voorzichtig mee rijden.

Geknipt voor de zandbak

Het lijkt een lomp stuk staal, de oilfield-truck van de firma Mol uit het Belgische Staden. En dat is ie ook. Hij is zo gemaakt dat er wel haast niets kapot aan kan, hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. De truck is er één uit een order van maar liefst 55, voor de olievelden in Algerije, waar de trucks hele boortorens verplaatsen.

Geesink generatie vier

Geesink produceert sinds 1972 vuilniswagens met persopbouw. Inmiddels is de vierde generatie Geesink Pers Mechanisme (GPM IV) op de markt, wederom een prachtig stuk Hollandse techniek. De GPM IV is geschikt voor Euro 6-trucks die meer ruimte aan het chassis nodig hebben voor SCR-units en overmaatse dempers. Opgebouwd op een DAF CF met 290 pk MX-11-motor en Allison-automaat, hebben we een perfecte machine.


Klik hier voor Trailers en Speciale Voertuigen Special 2015