Spannend weekend: Scania YETD-finale
| 18:31 | Korneel Luth

Spannend weekend: Scania YETD-finale

Komend weekend vindt in Zweden de grootste chauffeursfinale van Europa plaats.

Bij Scania in Södertälje in Zweden wordt het heel erg spannend komende vrijdag en zaterdag: 26 jonge chauffeurs uit evenzoveel landen gaan strijden om een Scania R-serie truck ter waarde van 100.000 euro!

We hebben het over de finale van de Scania Young European Truck Driver-competitie natuurlijk, de YETD.

Danny Henskens onze Nederlandse kandidaat

Onder de 26 deelnemers bevindt zich een ijzersterke Nederlandse kandidaat: Danny Henskens uit het Brabantse Berghem. Hij won de zwaar bevochten nationale finale tijdens het Truckstar Festival 2014.

“Ik werk via een uitzendbureau als chauffeur op een LZV van Sligro. Ik heb ook een eigen bedrijf. Samen met mijn vader hebben we een grote gebakskraam, dus daar rij ik ook mee. Dat hele spul is bij elkaar ook bijna 25 meter”, zegt Danny.

Aan chauffeurservaring geen gebrek dus, en het hoofd cool houden onder grote druk kan hij ook: “Ik heb geprobeerd zo rustig mogelijk te blijven en vertrouwen te houden in mijn eigen rijkunsten”, vertelde Danny tegen Truckstar direct na het winnen van die finale. 

Live verslag op Truckstar.nl

Truckstar reist op uitnodiging van Scania mee met Danny en zal vanuit Södertälje verslag doen van de YETD-finale. De laatste afvalrondes op zaterdag zijn zelfs via een live-stream te volgen op Truckstar.nl. Maar ook op vrijdag zullen we op onze website verslag doen van de verrichtingen van Danny.

Danny Henskens wint NL-finale YETD
Een trotse Danny Henskens gaat namens Nederland de strijd aan met 25 andere jonge chauffeurs.

Kris Agten Belgische kandidaat

Daarnaast houden we ook de prestaties van Kris Agten, de Belgische kandidaat scherp in de gaten. Kris wist – eveneens op het Truckstar Festival 2014 – op knappe wijze de Belgische finale te winnen. Zelfs de Belgische winaar van 2012 Thom Boudewijns kon het niet winnen van Kris. Thom werd tweede in de nationale finale.

“Dit is de derde keer dat ik met de YETD meedoe en ik was niet eerder zo zenuwachtig”, zegt Kris tegen Truckstar direct na zijn overwinning. “Maar ik dacht in die laatste, beslissende ronde: the pedal to the metal en ik ga winnen!” Dat is gelukt en hopelijk kan hij die spirit meenemen naar Södertälje.

Mega drugsvangst in kerstversiering
Kris Agten vertegenwoordigt België tijdens de grote finale van de YETD in Södertälje.

Spannend weekend: Scania YETD-finale
Naast diverse behendigheids-oefeningen met dit type trekker-oplegger combinaties moeten de kandidaten tijdens de finale ook laten zien hoe zuinig ze kunnen rijden op een traject op de openbare weg, en moeten ze verschillende veiligheids-oefeningen doen variërend van eerste hulp verlenen tot het blussen van een brandje en een pittige ladingzekering-uitdaging.

YETD is onderdeel wereldwijde Scania Driver Competitions

De YETD is onderdeel van de wereldwijde Scania Driver Competitions. Van Brazilië tot Zuid-Afrika en Australië hebben in totaal 85.000 chauffeurs uit veertig landen meegedaan met de Driver Competitions in 2014 en 2015.

Met de slogan ‘Can you handle more than your truck’ wil Scania jonge chauffeurs uitdagen betere chauffeurs te worden. Want het kunnen besturen van een truck is één ding, maar dat op een veilige en zuinige manier doen is een tweede!

Lees ook:

Danny Henskens wint Nederlandse finale YETD

Kris Agten Belgische YETD-kandidaat

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie