Snelweg Sydney-Melbourne bijna compleet
| 14:07 | Truckstar Redactie

Snelweg Sydney-Melbourne bijna compleet

Je zou verwachten dat er tussen de twee grootste steden van een land al jaren een dikke snelweg ligt. Maar in Australië ligt dat anders.

De 807 kilometer lange Hume Highway (M31) verbindt daar de twee grootste steden van het land, Sydney en Melbourne. Dit zijn beide grote miljoenensteden, maar pas dit jaar is de weg tussen de twee steden over de volledige lengte een weg met gescheiden rijbanen. Een zegen voor de vele truckchauffeurs die dagelijks gebruik maken van de Hume.

Snelweg Sydney-Melbourne bijna compleet

Holbrook, New South Wales

Eind juli wordt namelijk de ‘Holbrook bypass’ geopend, een nieuw, 9,5 kilometer lange omlegging van de Hume Highway, om het plaatsje Holbrook in New South Wales.

“Het heeft slechts 25 jaar langer geduurd dan was beloofd”, schrijft een plaatselijke krant over de bypass die de uitbouw van de weg tot volledige tweebaans weg completeert.

Het uitbouwen van de weg heeft aardig wat de voeten in de aarde gehad, hoewel de Australiërs er wel snel bij waren met het volledig asfalteren van de weg. Dat was begin jaren veertig al een feit. Daarna moest de weg verdubbeld worden en om talloze stadjes en dorpen heen gebouwd worden, inclusief de bouw vele tientallen nieuwe bruggen viaducten.

Snelweg Sydney-Melbourne bijna compleet

Van de Hume bevindt zich 514 kilometer in de staat New South Wales. Hier bevindt zich ook het plaatsje Holbrook en de laatste ontbrekende schakel van de snelweg. In de staat Victoria was de weg al geheel uitgebouwd tot snelweg.

Dagelijks rijden er honderden zware trucks en B-doubles over de Hume. De opening van de nieuwe bypass zal voor de chauffeurs een belangrijke tijdswinst opleveren.

B-triples

Overigens kan met de opening van de bypass de inzet van zogeheten high productivity vehicles (B-triples) op de Hume Highway ook een stapje dichterbij komen. Eerder leek het alsof dat dit jaar al stond te gebeuren, maar de verkeersminister van New South Wales wilde dit niet al zo snel toestaan.

Truckers monument

Exact halverwege de Hume, in het plaatsje Tarcutta, (NSW) is een truckersmonument te vinden, de National Truck Drivers’ Memorial, met daarop de namen van honderden bij ongelukken omgekomen chauffeurs. 

Snelweg Sydney-Melbourne bijna compleet

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie