| 16:04 | René Grünfeld

Snelle tractoren krijgen kenteken en verplichte APK

Landbouwvoertuigen die tot 40 km/u rijden, moeten voortaan een kenteken hebben. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

De ministerraad voldoet hiermee aan een eis van de Europese Commissie uit 2017. Hierin staat dat landbouwvoertuigen (waaronder tractoren) die op de openbare weg komen, een algemene periodieke keuring moeten ondergaan (APK). Dit kan alleen als deze landbouwvoertuigen bij de RDW geregistreerd staan en daar hoort dan weer een kenteken bij. De invoering van het kenteken is vertraagd doordat de Tweede Kamer de invoering daarvan in 2017 geheel onverwacht verwierp.

Transportsector

Voor de transportsector is het besluit van de ministerraad, dat vandaag genomen is, een opsteker omdat concurrentievervalsing beter aan te pakken zal zijn. Voertuigen zonder kenteken zijn lastig op te sporen. Bij verkeersovertredingen kan de politie alleen optreden als de bestuurder op heterdaad betrapt wordt.

Maximum snelheid

Tegelijk met de wetswijziging wordt de maximum snelheid van landbouwvoertuigen verhoogd van 25 tot 40 km/u. Daarmee past de wet zich in feite aan bij de dagelijkse praktijk, want de hedendaagse trekkers met hun krachtige motoren halen dat gemakkelijk. Overigens is dit niet verplicht: wie de grens op 25 km/u wil houden, mag dat. Een kentekenplaat en/of APK voor de trekker is dan nog steeds niet verplicht.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie