Sneeuwchaos in Frankrijk en België
| 14:28 | Truckstar Redactie

Sneeuwchaos in Frankrijk en België

Een halve meter sneeuw heeft het verkeer in België en delen van Noord-Frankrijk volledig stilgelegd.

In België stond nog nooit zoveel file als deze dinsdagmorgen: meer dan 1.600 kilometer. Rond het middaguur waren de meeste files echter weer opgelost.

Maar in Noord-Frankrijk was de situatie om 14:00 uur nog altijd ernstig. We belden even met eigenrijder Heleen Stam voor een lokale update:

Stilstaan
“Ik sta nu meer dan twee uur stil op de A1 ter hoogte van Compiègne. Aan komen rijden, stoppen en stilstaan. Ben geen meter opgeschoven. De eerste en tweede baan zijn overigens redelijk sneeuwvrij en schoon, maar op de derde baan ligt sneeuw. Sommige luxe-auto’s wagen zich daarop, maar ik niet”, aldus Heleen.

“Er ligt hier niet zo heel veel sneeuw, misschien tien centimeter, maar verderop naar het noorden ligt een halve meter. Op de radio hielden ze heel lang vol dat de weg niet afgesloten is. Maar ik heb al gehoord dat voorbij Péronne enkele trucks geschaard zouden zijn”, aldus Heleen, die contact heeft met een aantal andere Nederlandse chauffeurs verderop in de file.

Van één van deze heren, Ferry Verbunt, komt de foto van de ingesneeuwde MAN van Gebr. Huybregts uit Tilburg. Dit pak sneeuw viel ’s nachts in enkele uren, en verraste iedereen.

“Ik kijk er echt niet naar uit om daar langs te moeten; ik ben nu leeg en in de sneeuw is het niet fijn rijden”, zegt Heleen die vanochtend om 6:00 uur even ten zuiden van Parijs vertrok. “Ik heb maar liefst honderd kilometer gereden vandaag!”

Goed toeven
Overigens is het in de DAF (Le Chateau Noir) goed toeven. “Ik zit hoog en droog en heb een bakje erwtensoep voor straks, en koffie, dus we overleven het wel even”, zegt Heleen.

* Update 20:45
Heleen staat nog steeds stil op hetzelfde punt waar ze stond toen we haar vanmiddag even aan de lijn hadden. Tot 21:00 vanavond geldt er een code rood, maar de kans is erg groot dat het langer duurt voordat de boel in beweging komt. Het kan nachtwerk worden, zo verwacht Heleen.

Sneeuwchaos in Frankrijk en België
De Chateau Noir staat er wat verijst bij op de middelste baan van de Franse A1 bij Compiègne. Binnen is het gelukkig warm!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie