Sneeuw hindert verkeer Groningen
| 11:34 | Truckstar Redactie

Sneeuw hindert verkeer Groningen

De sneeuwval van maandagmorgen speelde vooral het verkeer in Groningen parten. De verwachte chaos in de rest van het land bleef grotendeels uit.

De massale inzet van sneeuw- en gladheidsbestrijdings-materieel door Rijkswaterstaat heeft een drama zoals dat van vorige week dinsdag waarschijnlijk voorkomen.

Problemen Groningen
Toch waren er in sommige regio’s wel problemen, vooral in en rond Groningen. Op de A7 tussen Marum en Leek kwam het verkeer helemaal vast te staan, evenals op de A7 aan de andere kant van Groningen tussen Sappermeer en Westerbroek. Op de N7 in Groningen zelf, is het verkeer ook vastgelopen.

In Friesland zijn er problemen ontstaan op de A32 in de richting van Leeuwarden. Verder botste een personenwagen op een lijnbus van Arriva op de N33 in de provincie Groningen.

Het is niet duidelijk of gladheid de oorzaak van dat ongeluk is. De bestuurder van de auto raakte zwaargewond en de N33 werd om 10:15 weer vrijgegeven. Overigens ontstond er op de A7 richting Zaandam wel een lange file, en ook op de A6 was het al vroeg stapvoets rijden vanaf Almere naar de Hollandse Brug.

IJzel in zuidelijke helft NL
In de zuidelijke helft van het land komt de neerslag echter als motregen naar beneden. Dat levert ook gevaar op aangezien veel wegen ‘zwart’ zijn, maar er wel een goeie kans op ijzel is.

Een personenauto gleed vermoedelijk hierdoor van de A20 af een sloot in. Het ongeluk gebeurde in de richting van Gouda tussen Crooswijk en knooppunt Terbregseplein. Hierdoor werd de rechterrijstrook afgesloten, met een file van enkele kilometers als gevolg. 

Enorme inzet Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft in de nacht van zondag op maandag met groot materieel en flink wat mankracht de doorgaande wegen goed begaanbaar gemaakt.

De sneeuwruimploeg telde 1200 man die 500 strooiwagens met sneeuwschuif reden en nog eens 350 sneeuwschuivers zonder strooibak. Bij elkaar werd zo’n 12.000 ton zout gestrooid.

Sneeuw hindert verkeer Groningen
Rijkswaterstaat in actie.

Voor een goede gladheidsbestrijding is echter ook het verkeer noodzakelijk. Vooral het vrachtverkeer speelt een belangrijke rol in het inrijden van het zout.

Code oranje
Voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt op maandag in ieder geval nog wel code oranje. Vooral op het onderliggende weggennet is voorzichtigheid geboden.

Bron o.a: VID  –  Foto’s: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie