Slimme R450 voor Jongeneel
| 22:53 | Korneel Luth

Slimme R450 voor Jongeneel

Eigenrijder Robert Jongeneel heeft een slim uitgedachte Scania R450 Highline op de weg gezet.

Eigenrijder Robert Jongeneel had vrijdagavond een klein feestje te vieren. Zo’n twintig chauffeurs uit de omgeving kwamen in Oud-Alblas een kijkje nemen naar de zojuist op kenteken gezette Scania R450 Highline van Robert.

En niet onterecht. Robert heeft een mooi opgebouwde en slim uitgedachte truck op de weg gezet. De R450 Highline heeft de soepele 13 liter 6-cilnder motor, een voorloopas, een slangenrek met ingebouwde opbergvakken van eigen ontwerp en makelij, tranenplaatafdekking van het chassis en enkele andere details, terwijl het geheel rustig en strak is gebleven.

Slimme R450 voor Jongeneel
Een uiterst strakke R450 Highline. We rijden met Robert een rondje door de Alblasserwaard voor een paar foto’s.

Bewuste keuzes: voorloper en Highline

Robert vertelt waarom hij de truck heeft opgebouwd zoals ie er nu staat: “De voorloopas heb ik gewoon nodig. Trailers die ik in Denemarken aankoppel, komen uit Noorwegen. Daar hebben ze nogal de neiging om tegen de kop zwaar te laden, en al helemaal als zo’n trailer van de westkust komt en het geen zomer is. Bovendien is het in Nederland ook handig om zwaar te kunnen laden.”

De Highline-cabine geeft de truck een heel ander aanzicht dan de oude Topline. “Ik heb nu drie Toplines gehad”, zegt Robert. “Een plat dak, wat je bij sommigen ook ziet, vind ik wat overdreven, maar die Highline is mooi en de cabine is ruim. Ik ben lang en kan er bijna rechtop in staan.”

Slimme R450 voor Jongeneel
Robert is niet de enige die trots op de nieuwe truck is. Dochter Roos rijdt een rondje mee en is ook zeer te spreken over het resultaat!

Goede inruil

De R450 vervangt Roberts vorige truck, een Scania R480 Topline. “Dat was een uitstekende auto, daar heb ik helemaal geen problemen mee gehad. Ik heb ‘m vijf jaar gehad en heb er ruim zeven ton mee gereden. Ik heb hem goed in kunnen ruilen”, aldus Robert.

Slimme R450 voor Jongeneel
Een volgende fotostop is tussen Papendrecht en Sliedrecht aan de Beneden-Merwede.

Jongeneel-kleuren

Waar de vorige truck in het crème-wit met groene accenten gespoten was om in de huisstijl van opdrachtgever Bring te passen, is deze truck echter in Jongeneel-kleuren.

“Deze kleurstelling is van m’n vader, uit het begin van de jaren negentig”, legt Robert uit. “Van hem heb ik in januari 2008 het bedrijf overgenomen. Toen reed ik met een R500, één van de eerste R-series. Daarna is de R480 gekomen en nu deze 450’er. Daarvoor reed ik al een tijd bij m’n vader, onder andere op een 114 380 en een 143 500.”

Slimme R450 voor Jongeneel
Een lichtbak, twee Michelin-poppen en twee lange luchthoorns sieren het dak. Deze accessoires zijn door Roberts vriendin Janie uitgekozen. Bovenop het dak zijn nog twee oranje zwaailichten geplaatst.

Souplesse van R450

“Ik heb voor de R450 gekozen voor het verbruik. Deze 450’er is SCR-only en heeft zoveel souplesse en kracht; meer heb ik ook gewoon niet nodig. Een R520 zou ik niet kopen nu, die verbruikt meer terwijl ik met een 450 ook genoeg vermogen heb.

“Ik wilde graag weer een Scania. Maar niet ten koste van alles. Je staat wel sterker als je een auto inruilt die zeven ton gelopen heeft dan wanneer die auto meer dan een miljoen gelopen heeft. Dan weten ze bij de dealer ook dat je echt een nieuwe moet.”

“Maar wie weet rijd ik met deze wel langer door. Dat weet ik nog niet. Feit is dat er een nieuw type aan zit te komen in 2016 en dat ik nu een R-serie heb die straks het ‘oude model’ is, maar die wél helemaal door-ontwikkeld is. De kinderziektes zijn er al jaren uit!”

Slimme R450 voor Jongeneel
De meegespoten wielnaven dragen op subtiele wijze een steentje bij aan het geheel. Het spuitwerk is van Dubbeldam uit Schelluinen.

Trucking in Canada
Het slangenrek is van eigen ontwerp en door Roberts vader Egbert op vakkundige wijze in elkaar gelast. Nette tranenplaat-afdekking werkt het chassis, de diesel- en AdBlue-tanks, plus de Euro 6-unit weg.

Slimme R450 voor Jongeneel
En zo is de Alblasserwaard weer een strakke nieuwe truck rijker, en zal ie gelukkig de komende jaren ook ver daarbuiten te zien zijn.


Klik hier voor alle Scania-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie