Slimme DAF LF's voor Sanquin
| 16:41 | Korneel Luth

Slimme DAF LF’s voor Sanquin

DAF-dealer Truckland heeft vijf zeer speciale DAF LF bakwagens aan bloed-organisatie Sanquin geleverd.

DAF-dealer Truckland leverde onlangs de laatste van vijf DAF LF’s af aan Sanquin. Het zijn bijzondere trucks geworden, met hun op zonne-energie werkende geconditioneerde laadbakken van Carrosseriefabriek Harderwijk.

Want, onder Sanquin valt ook de Bloedbank, waarvoor deze vijf nieuwe trucks grotendeels gaan rijden. Bloed vereist als niet alledaagse lading een bijzondere behandeling en truck-opbouw.

Meerdere dealer-organisaties meldden zich voor de aanbesteding maar de gunning ging naar Truckland Noord-Holland uit Amsterdam. Zij kwamen met een 12 tons DAF LF 210 (FA 4×2) met slaapcabine, 6-traps AS-Tronic versnellingsbak met Hill Start Aid, plus extra accessoires als lampen en een luchthoorn en de bijzondere opbouw.

Stille koeling en zonnecellen

Om te voldoen aan de wens van een stille laadbakconditionering leverde Carrosseriefabriek Harderwijk een laadbak van 5,70 meter met achterlaadklep.

Bovendien liggen er Sol(c)ar zonnecellen op het complete dak. Deze verzorgen de energie voor het koel-/verwarmingssysteem in de bak en doen dat zonder aparte compressor of generator aan de automotor.

In voorkomende gevallen voedt ook de dynamo van de motor de separate accu’s van het systeem. Tevens is de  koeling afgevuld met een volledig natuurlijk koudemiddel, waardoor het totale voertuig een milieuvriendelijke en stille oplossing is met lage exploitatiekosten.

Ook internationaal onderweg

De vijf nieuwe DAF’s worden vooral ingezet voor het vervoer van de Bloedbank. Dergelijke transporten vragen een temperatuur in de laadruimte van 2 – 8 graden of 15-25 graden Celsius.

De slaapcabines zijn noodzakelijk omdat de trucks ook regelmatig op pad zijn in België, Frankrijk en Finland. Aangezien de trucks overal moeten kunnen laden en lossen zijn compacte afmetingen en een kleine draaicirkel van belang.

In totaal zijn er circa honderd wagens in bedrijf bij Sanquin. Door de verdere centralisatie van de transportactiviteiten van Sanquin neemt zowel het aantal kilometers per rit als de omvang van de transporten toe. Dit maakte de aanschaf van de nieuwe bakwagens noodzakelijk.

Bloed in speciale rolcontainers

Na afname van het bloed in de over het land verspreide centra, verzorgen de DAF’s het transport van de speciale rolcontainers naar de bewerkingscentra. In deze bewerkingscentra wordt alles getest, bewerkt en verder gedistribueerd.

Verder verzorgen de trucks het vervoer van de benodigde materialen naar de circa vijftig donorcentra. Sanquin ervaart het als positief dat men als Nederlands bedrijf nu ook met Nederlandse trucks rijdt. Dat was geen uitgangspunt maar vormt wel een mooie bijkomstigheid.

Het nieuws vormt daarnaast een mooie opmaat naar onze Truck van het Jaar-verkiezing 2016, die op 6, 7 en 8 november plaats vindt. Hierin testen we namelijk de DAF LF, samen met zijn zes concurrenten in dezelfde categorie distributie-bakwagens. 

Lees ook:

DAF LF 2016 Edition

 

Klik hier voor alle DAF-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie