| 16:12 | René Grünfeld

Sjoemelsoftware bij Belgische bedrijven

De Belgische politie heeft verscheidene transportbedrijven in Oost- en West-Vlaanderen betrapt op geknoei met de digitacho.

Het gaat hier om software die rijtijd in rusttijd doet verkeren. Tijdens een gerichte controle hebben de Federale Gerechtelijke Politie en de Federale Wegpolitie die bij zes van in totaal zeventien trucks gevonden.

Oneerlijke concurrentie

Filiep De Ketelaere, aanklager bij het arbeidsgerecht (arbeidsauditoraat): “Met deze frauduleuze systemen kon rijtijd van de chauffeurs worden omgezet in rust, hetgeen een onmiddellijke invloed heeft op de verkeersveiligheid, de eerlijke concurrentie en de sociale wetgeving”.

Bij gerichte controles zijn zeker zes fraudegevallen ontdekt.

Bij gerichte controles zijn zeker zes fraudegevallen ontdekt.

Een speciale onderzoeksrechter zal zich nu met de zaak gaan bezighouden. Tot dusverre zijn er geen aanhoudingen verricht.

Professionele software

Bij de fraude is professionele software gebruikt. Onderzocht wordt waar deze vandaan komt. Eerder dit jaar zijn vooral transportbedrijven uit Roemenië betrapt op het gebruik van illegale software die het systeem voor uitlaatgasnabehandeling omzeilt. Hiermee kunnen trucks zonder AdBlue toch op vol vermogen rijden. Onder meer bij DAF wordt al maanden aan een oplossing voor dit probleem gewerkt.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

1 Reactie
  1. De concurrentie is bikkelhard in de transportsector en om te overleven zullen de transporteurs altijd op zoek gaan naar middelen om de wetgeving te omzeilen. Dit door de overheid in het leven geroepen systeem is er puur gekomen omdat de overheid weet dat er gesjoemeld zal worden en ze daardoor boetes kunnen uitschrijven en de staatskas rijker maken. En die controleurs zijn natuurlijk een hoop gefrustreerde mensen die een ongelooflijk genoegen scheppen in het handhaven van dit systeem.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie