Scania Streamline van Sander van Andel
Met de paplepel krijgt Sander van Andel het transportvirus in gegoten. Vanaf kleins af aan loopt hij rond bij het bedrijf van zijn vader en diens broers. Na het behalen van zijn groot rijbewijs en afronden van zijn studie gaat Sander aan de slag met een Scania 113 Streamline trekker met voorloopas. Doordat de Scania Torpedo van het bedrijf inmiddels opgeruimd was wegens motorische problemen ging Sander op zoek naar een nieuw paradepaardje.
Gezocht werd er naar een 8 cilinder Scania Streamline, die in 2005 werd gevonden. De trekker was tien jaar oud, had relatief weinig kilometers en had altijd bij een oud-ijzerhandelaar in Limburg gereden met een kipper. de truck was in redelijke staat. Motorisch maakte Terlouw de auto helemaal in orde en de 143 werd vervolgens met grotendeels in eigen beheer verder opgebouwd. Er ontstaat een echte showauto en eind 2007 is dit het eindresultaat:
Maar bij het maken van de foto’s blijkt Sander nog wensen te hebben: “een sleepas zou wel heel mooi zijn”. Na geïnformeerd te hebben bij de eigen Scania-dealer naar een verbouwing van 4×2 naar 6×2-trekker, kan Sander dit plan wel vergeten. De ingreep zou vrij ingewikkeld zijn en daardoor veel kosten met zich mee brengen zo werd hem verteld.
VSB Druten
Via diverse truckshows kwam Sander echter in contact met de familie Van Someren, bekend van de geel rode Scania kippers uit Druten. Zij zijn bekend van het modificeren van Scania’s. Het inkorten of verlengen van een chassis, het verlengen van cabines tot het bouwen van Scania Torpedo’s; ze hebben het allemaal al een keer gedaan. Zij zagen het wel zitten om de auto om te bouwen van 4×2 naar 6×2 een trekker met sleepas.
Enkellucht of dubbellucht
Het gehele chassis achter de cabine werd leeggehaald zodat alleen de twee chassisbalken nog overbleven. Daarna werd de aangedreven as naar voren geplaatst, het chassis verlengd en de sleepas gemonteerd. “Het was de bedoeling om een dubbellucht sleepas te monteren maar door het ontbreken van een zogeheten innerliner was dit eigenlijk niet mogelijk”, legt Sander uit. Af-fabriek hadden wagens met een dubbellucht sleepas zwaardere chassisbalken en dit had mijn auto niet. Van een donorauto werd vervolgens dan ook een enkelluchtsleepas over gemonteerd.
Vervolgens moest de auto weer opnieuw opgebouwd worden. Door het ontbreken van tijd werd dit uitbesteed aan Vlastuin in Renswoude.
Het wagenpark van Van Andel bestaat op dit moment, naast de Streamline, uit 23 trekkende eenheden van de merken Scania, Volvo en Daf. Circa de helft van het wagenpark rijdt voor diverse opdrachtgevers in het stukgoedvervoer door de Benelux en Noord-Frankrijk. De overige helft van het wagenpark is al dan niet uitgerust met autolaadkraan voor het vervoer van bouwmaterieel en grondverzetmachines. Op de vraag wat Sander er achter heeft hangen begint hij te lachen: “niet zoveel, ik zit op kantoor maar als het druk is of er een spoedje komt ruil ik graag mijn bureaustoel in voor die van de Streamline.”
Naast Sander zijn er nog diverse andere chauffeurs bij Van Andel die wat extra’s aan hun wagen doen. Zo zijn er onlangs nog twee Scania R 500 V8 voorloopastrekkers aangeschaft waar ook de nodige extra aandacht aan is besteed.