Bloemenvervoer in stijl
Op het veilingcomplex van Rijnsburg is het een komen en gaan van mooi uitziende vrachtwagens. De economische teruggang lijkt hier geen invloed te hebben. Aan de laaddocks staan de nieuwste modellen van de meeste merken, gespoten in alle kleuren van de regenboog. Vanuit Rijnsburg vertrekken ‘lijnrijders’ en andere bloemenverkopers iedere week om de Nederlandse bloemen te verkopen aan bloemisten door heel Europa. Bekende verschijning in Rijnsburg, en vele truckshows, zijn de rode bloemenwagens van de firma v/d Eijkel.
Vijftien jaar geleden startte Hendrik v/d Eijkel zijn eigen bloemenlijn naar Frankrijk; H.C.P. v/d Eijkel, afzonderlijk van zijn broer Gerard; welbekend in de transportwereld van het bedrijf Fleurs v/d Eijkel, maar wel met dezelfde rode met crème kleurstelling. Onlangs verruilde Hendrik zijn Scania R580 trekker-oplegger voor een nieuwe Scania R580 Streamline bakwagen met wipkar.

De nieuwe combinatie in één van de Rijnsburgse veilinghallen.
Zestig adressen
Negen jaar geleden kwam Etienne van der Wees in dienst bij Hendrik en samen rijden ze iedere week naar de omgeving van Bordeaux in Frankrijk. Etienne: “Iedere week starten we op maandag met de inkopen van de laatste bloemen en planten onder de veilingklok. Dan is het alles inpakken en naar Frankrijk rijden. Daar proberen we dan in 2.5 dag bij zo’n 60 bloemenwinkels de auto leeg te verkopen.”
“Vrijdagochtend zijn we dan weer terug is in Rijnsburg en is er tijd voor het wassen en onderhoud aan de wagens. En op zaterdag beginnen we dan weer met het ophalen van de eerste bloemen en planten voor de volgende week”.

Rechts de oude trekker-oplegger combinatie van H.C:P. v/d Eijkel. Daarnaast de 2 trucks van Fleurs v/d Eijkel met links de bakwagen met wipkar gekozen tot ‘Mooiste truck van Nederland’ op het Truckstar Festival van 2008.
Lang nagedacht
“Vanuit de wagen verkopen wij de bloemen en planten”, legt Etienne uit. “Links en rechts staan de speciale bloemenkarren met in het midden een klein gangpad waar de klanten door heen kunnen lopen. Met de temperatuur van de bloemen en planten komt het nogal nauw. Daarom hadden we in de oude trailer een schot, zodat we in het ene gedeelte de temperatuur rond de + 4 graden konden houden en de rest op + 15 graden. Omdat die deur in het midden niet helemaal efficiënt en snel werkte hebben we nu gekozen voor een bakwagen met aanhanger. Zo blijven de temperaturen mooi gescheiden wat weer ten goede komt aan de kwaliteit van het product”.

Zowel de bakwagen als de aanhanger zijn voorzien van zijdeuren met een trap om klanten makkelijk de Hollandse bloemen en planten te kunnen laten zien. Door midden van een druk op de knop vouwt de trap uit en gaan de deuren open.
De opbouw van de bakken op de motorwagen en aanhanger is gedaan door Theo Mulder uit Rijnsburg. Het bedrijf heeft meer dan honderd jaar ervaring met de opbouw van bloemenwagens. Etienne: “Samen met Hendrik hebben we onze wensen op tafel gelegd en uitgelegd wat we wilden. Daar is deze combinatie uitgekomen waarvan wij denken wat we er het makkelijkst en beste mee kunnen werken”.

“Het was even wennen met de lange en lage bakwagen maar omdat er iedere week ongeveer dezelfde route rijden wordt het steeds makkelijker in de smalle straatjes. Inmiddels weten we wanneer we met de luchtvering moeten spelen om bakwagen en wipkar niet te beschadigen”.
Interieur
Voor de aankleding van het interieur werd de cabine onder handen genomen door Kentie Truckspecials uit Schoonhoven. In de oude trailer zat altijd al een slaap compartiment zodat er tijdens het rijden ook rustig geslapen kon worden. In de bakwagen was dit weer de bedoeling. Om vanuit de cabine in het slaapgedeelte te komen is een luik gemaakt. Zo hoef je niet de auto uit om bij het slaapgedeelte komen.

Tegen de voorruit is ruimte gemaakt voor een grote kast.
In de gangpaden en in de ruimte naast het bed in het slaapcompartimennt is ook plaats voor bloemen in dozen. Zo is het de eerste nacht van een bloemenrit nog behelpen met slapen maar verliezen we zo min mogelijk ruimte.

Het ‘kattenluik’ in de achterwand’. Met het luik dicht kun je in alle stilte slapen.

Het slaapcompartiment is afgewerkt met hout en biedt naast ruimte om te slapen ook een koelkast, opbergruimte en een weggewerkte magnetron. Het gangpad staat op de heenreis ook helemaal vol met bloemen.

Van alle gemakken voorzien; een buitenkraan met spiegel om je ‘s ochtends op te frissen.
Roos
Naast de opbouw heeft Theo Mulder ook het spuitwerk verzorgd. Nadat het de gehele combinatie rood met creme was gespoten en voorzien van een laag blanke lak, kon het logo worden aangebracht. Met de hand is de roos op de auto geschilderd. Nog steeds zoals dat vroeger ook bij oude auto’s gebeurde. Daarna is de gehele combinatie voorzien van nog een paar lagen blanke lak.

De roos groot op de zijkant van de bak en klein op de cabine.
De truck is een lust voor het oog maar op truckevenementen zullen we de prachtige combinatie niet vaak tegenkomen. Etienne: “52 weken per jaar rijden we naar Frankrijk. Iedere week is het weer een race tegen de klok en keihard werken om heel de combinatie leeg te verkopen. In de spaarzame tijd dat ik dan thuis ben, is de tijd voor mijn gezin”.

Nogmaals de nieuwe combinatie van Hendrik v/d Eijkel.

De vorige auto van H.C.P. v/d Eijkel: Een Scania R580 Topline met trailer.

En de Scania 4-serie waar Hendrik mee reed voor dat hij zijn eerste R-serie kocht.