serieproductie volvo
| 09:55 | Arjan Olsthoorn

Serieproductie nieuwe Volvo Trucks gestart in Göteborg

Volvo Trucks’ nieuwe generatie zware vrachtwagens – de Volvo FH, FH16, FM en FMX – is binnenkort te zien op de Nederlandse wegen. De trucks gaan nu in serieproductie in de Volvo-fabrieken in Zweden, België en Rusland.

roger alm“De serieproductie van onze nieuwe generatie trucks is gestart. De nieuwe truckmodellen worden zeer binnenkort door onze klanten in gebruik genomen. De vier nieuwe trucks zijn ontwikkeld met een sterke focus op het verbeteren van de chauffeursomgeving, veiligheid en productiviteit, waardoor ze nog efficiënter zijn dan hun voorgangers”, aldus Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Chauffeursinterface

De Volvo FM en FMX  hebben een compleet nieuwe cabine met verhoogde A-stijlen die chauffeurs tot één kubieke meter extra ruimte en meer licht in de cabine geven, zonder concessies te doen aan de lage instap van twee treden. Op alle nieuwe modellen is het mogelijk om het zicht voor de chauffeur nog verder te verbeteren door een bochtcamera aan de passagierszijde toe te voegen. Deze geeft op het secundaire display een compleet beeld van de zijkant van de truck.

Andere belangrijke updates zijn de nieuwe chauffeursinterface en de optionele koplampen met adaptief grootlicht voor meer veiligheid op de Volvo FH en FH16. De nieuwe Volvo FH en FM kunnen ook op maat worden gemaakt voor brandstof- en CO2-besparingen, zoals bijvoorbeeld met de Volvo FH met I-Save-technologie.

Nieuw en vernieuwd

De nieuwe trucks bieden een verscheidenheid aan verschillende cabinemodellen en zijn, waar nodig, geoptimaliseerd voor een breed scala aan toepassingen. Volvo Trucks heeft gefocust op de ontwikkeling van de chauffeursomgeving. Voor zowel het internationale langeafstandstransport als voor de regionale distributie en het bouwsegment. Een goed zichtveld, comfort, ergonomie, geluidsniveau, wendbaarheid en veiligheid zijn daarom belangrijke aandachtspunten in de nieuwe truckmodellen. Overigens zijn deze ook aan de buitenkant opgewaardeerd om de nieuwe innovaties te weerspiegelen.

serieproductie volvo

De serieproductie van de nieuwe generatie Volvo’s is gestart. De nieuwe trucks worden zeer binnenkort door klanten in gebruik genomen.

‘Trots’

“We zijn trots op deze grote investering in deze vier nieuwe modellen. Die zullen in hoge mate bijdragen aan zowel meer veiligheid op de weg. En een verder verminderde impact op het milieu. Het introduceren van een nieuwe truckreeks vereist sterk technisch werk en een grote teamprestatie in de hele Volvo-organisatie, ook aan de kant van onze leveranciers. Dat maakt deze productiestart extra speciaal voor alle betrokkenen. Vooral gezien het uitdagende jaar dat we net hebben doorgemaakt”, vertelt Roger Alm.

Om de toewijding van Volvo Trucks op het gebied van duurzame transportoplossingen te versterken, zijn de nieuwe Volvo FH-, FM- en FMX-trucks ook ontwikkeld voor elektrische aandrijflijnen met productiestart in 2022. “Dit betekent dat de overgang van onze klanten naar fossielvrij transport in de toekomst naadloos zal verlopen. Klanten kunnen blijven rijden met hetzelfde beproefde Volvo-truckmodel”, zegt Roger Alm.

De nieuwe Volvo Trucks-range werd vorig jaar als eerste in Europa geïntroduceerd. De klanteninteresse was groot wat leidde tot meer dan 12.000 bestelde trucks in 2020. Introducties en verkoopactiviteiten gaan in 2021 door in markten buiten Europa.

Assemblage

De trucks worden in eerste instantie geassembleerd in de productiefaciliteiten van Volvo Trucks in Göteborg (Zweden), Gent (België) en Kaluga (Rusland). De eerste truck rolde begin deze maand van de band in de assemblagefabriek in Tuve, (Göteborg).

“We hebben ons lang op deze start voorbereid door samen te werken aan geweldige producten. Het Tuve-fabrieksteam is verheugd om aan de slag te gaan. Ze zij klaar om deze gloednieuwe trucks van de hoogste kwaliteit aan onze klanten te leveren”, licht Martin Folin toe. Hij is waarnemend VP of Operations bij de Tuve-fabriek.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie