app
| 11:31 | René Grünfeld

Schultz van Haegen: niet meer appen achter het stuur

Bepaalde functies van de smartphone tijdens het rijden verbieden of onmogelijk maken. Dat is een van de opties die minister Melanie Schultz van Haegen bekijkt om het verkeer veiliger te maken en de files te bestrijden.

De minister zegt dit in een interview met het AD, waarin ze opsomt hoeveel er de afgelopen jaren is gedaan om het verkeer beter te doen doorstromen.

Dat we toch veel vaker en langer in de file staan, heeft vooral te maken met het aantrekken van de economie en doordat het werk aan het Nederlandse wegennet nooit af is. Zij zou het niet erg vinden om deel van de economische meevaller die het kabinet afgelopen week bekend maakte, in de aanleg van nieuwe en de verbetering van bestaande wegen te stoppen.

Toch steekt Nederland niet ongunstig af tegen andere dichtbevolkte gebieden zoals in China, Iran of Indonesië. Dat komt voor een deel doordat wij geen echt grote steden kennen, zegt ze.

Falend rijgedrag

Maar Schultz van Haegen beseft ook dat veel files ontstaan door falend rijgedrag. In dit verband wil ze onderzoeken of het mogelijk is om bepaalde smartphonefuncties zoals appen tijdens de rit niet alleen te verbieden, maar ook onmogelijk te maken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de auto de telefoon te laten ‘overnemen’. Op die manier is handhaving geen probleem meer.

Ook wil ze dat Rijkswaterstaat de bandenspanning van vrachtwagens vaker controleert omdat klapbanden eveneens aan de filevorming bijdragen.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

2 Reacties
  1. Wie bekend is met Pokemon weet ook dat het niet mogelijk is om op de fiets of auto het spel te spelen als je harder dan 10 km gaat. Wellicht kunnen ze de software aanpassen zodat de telefoon op lock springt en ook telefoondiensten zijn geblokkeerd. Misschien is dit nog wel makkelijk te realiseren. Alleen krijg je dan mensen die niet gaan updaten naar nieuwe software om dat probleem te omzeilen. Wellicht tijdens verkeerscontroles ook dat controleren en bekeuren???

  2. Ik weet niet of hier het fileprobleem mee opgelost wordt.
    Zou t niet beter zijn om laad en lostijden aan te passen bij de bedrijven, daardoor komen er meer mensen aan het werk en chauffeurs kunnen dan ook gemoedelijker te werk gaan.
    Is bv belachelijk dat een groot bedrijf als Aldi een lostijd heeft tot 13:00.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie