| 09:00 | Bert Mateboer

Scania’s op bio-CNG voor Albert Keijzer

Onlangs zette tank- en bulkspecialist Albert Keijzer de volgende stap in het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het bedrijf investeerde in vier nieuwe Scania trekkers met de 410 pk sterke gasmotor. De trekkers gaan rijden op bio-CNG en dragen op die manier aanzienlijk bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot van het bedrijf én haar opdrachtgevers Cargill en Vollers.

Al sinds vele jaren verzorgt Albert Keijzer voor beide bedrijven het transport over de weg. Vollers is gespecialiseerd in transport en opslag van soft commodity’s en heeft in Westzaan een groot en innovatief warehouse ontwikkeld. Deze faciliteit is bestemd voor de opslag van cacaobonen voor de verwerking door Cargill in Zaandam. De drie bedrijven hebben de handen ineengeslagen om in de hele keten de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof te reduceren.

Actieradius van ca. 400 km

Albert Keijzer zette voor hun klant Cosun Beet Company al langere tijd Scania gasvoertuigen in die op bio-CNG rijden. Die waardevolle ervaring heeft het bedrijf doen besluiten andermaal te investeren in nieuwe Scania’s op gas en die in te zetten voor het transport van cacaobonen. Het gaat daarbij over tientallen ritten per week over een relatief korte route. Tanken van bio-CNG is eenvoudig in de planning mee te nemen. De Scania’s zijn uitgerust met gasopslagtanks voor in totaal 850 kg CNG met een actieradius van ca. 400 km. De cabines zijn rijkelijk uitgerust en van alle luxe voorzien, waaronder standkoeling af-fabriek. Voor de voertuigen is tevens een full-service reparatie- en onderhoudscontract afgesloten.

Focus op duurzaamheid

Sinds 2010 is Albert Keijzer ‘Lean and Green’ gecertificeerd en deze focus op duurzaamheid wordt gedreven door een organisatiebrede aanpak. Naast de investering in voertuigen op biogas reduceert men ook de uitstoot en het geluid door in de tank- en silocombinaties gebruik te maken van elektrische laad- en lossystemen. Meer en meer trailers zijn voorzien van een automatisch bandenspanningssysteem. Dit zorgt niet alleen voor minder slijtage en een lagere CO2-uitstoot, maar resulteert in het geval van een lekke band ook niet in  ongeplande stilstand langs de weg. Lekke banden worden op spanning gehouden zodat de chauffeur veilig een reparatiebedrijf kan bereiken. Alle daken van de eigen panden zijn voorzien van zonnepanelen zodat Albert Keijzer nagenoeg geheel in haar eigen energie kan voorzien.


Heb jij de nieuwste Truckstar al gelezen? Bestel hem nu!

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie